Uluslararası güvenlik bağlamında suç örgütlerinin tarihi eser kaçakçılığı faaliyetleri
Illicit trafficking of cultural heritage in the context of international security that conduct crime organizations
- Tez No: 577377
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARISOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Eser Kaçakçılığı, Uluslararası Güvenlik, Suç Örgütleri, Kaynak Ülke, Transit Ülke, Hedef Ülke, Illicit Trafficking of Cultural Heritage, International Security, Crime Organizations, Source Country, Transit Country, Market Country
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, tarihi eser kaçakçılığı faaliyetlerini gerçekleştiren suç örgütlerinin neden olduğu güvenlik tehditlerini uluslararası güvenlik kapsamında değerlendirmektir. Tarihi eser kaçakçılığı, suçun işleniş sürecinin gerektirdiği profesyonellik ve işbirliği ile suç örgütlerinin aktif olarak yer aldığı suç türleri arasında yer almaktadır. Suç örgütlerinin kaçak tarihi eserleri pazar ülkelere ulaştırması ile suçtan elde edilen gelir artmaktadır. Tarihi eser kaçakçılığı ile elde edilecek gelire ulaşmak isteyen suç örgütleri, kaynak ülkeden hedef ülkeye uzanan bir alanda güvenlik tehdidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada tarihi eser kaçakçılığının gerçekleştiği kaynak ülke, transit ülke ve hedef ülkede ortaya çıkan güvenlik sorunları değerlendirilerek, suçun uluslararası alanda yarattığı etkiler ortaya konulmak istenilmiştir. Tarihi eser kaçakçılığının uluslararası alana etki eden bir suç türü olması nedeniyle tarihi eser kaçakçılığı ile ilgili hukuk düzenlemelerinin, suçun önlenmesinde ve suç işlendikten sonraki etkileri ayrıca incelenmiştir. Uluslararası organizasyonların tarihi eser kaçakçılığı ile mücadeleye katkılarına yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate security threats caused by crime organizations that conduct illicit trafficking of cultural heritage. Illicit trafficking of cultural heritage takes part in crime types in which criminal organizations involved actively with the professionalism and collobration that required by the crime process. Proceeds of crime increases with the illicit transfer of smuggled cultural artifacts to the market countries. The crime organizations aiming to reach the revenue which was obtained by illicit trafficking of cultural heritage appear as a security threat in an area extending from the source country to the target country. In the study, it was tried to unveil the international effects of crime by evaluating the source country, transit country, and market country where illicit trafficking of cultural heritage occured. As the trafficking of cultural heritage is a type of crime that effects the international area, the impacts of legal regulations related to illicit trafficking of cultural heritage were examined before and during the crime process. The study was concluded by mentioning contributions of international organizations to the fight aganist the illicit trafficking of cultural heritage.