İstanbul Sanat ve Edebiyat Dergisinin incelenmesi ve sistematik indeksi
Analysis and systematic index of İstanbul Art and Literature Magazine
- Tez No: 658033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM DERELİ SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Sanat ve Edebiyat dergisi, Türk Basın Tarihi, Dergi, İndeks, Istanbul art and literature magazine, Turkish Press History, Journal, Index
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
1954-1956 yılları arasında çıkmış olan İstanbul Sanat ve Edebiyat dergisi, edebiyatımızda yer etmiş isimleri yayın kadrosunda toplaması açısından önemli bir yere sahiptir. A.Turgut Atasoy'un kurucusu olduğu dergi şiir, hikâye, eleştiri, deneme, fıkra, mektup, kültür-sanat yazıları ve benzeri pek çok türe yer verilmesi sebebiyle çok yönlü bir edebiyat yayını olma özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak dergiciliğin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilecek, daha sonra 1954-1956 yılları arasında çıkmış olan İstanbul Sanat ve Edebiyat dergisi incelenerek sistematik indeksi yapılacaktır. Çalışmanın giriş kısmında 1950'ye kadar olan dönemde dergicilik faaliyetlerine genel olarak değinilecektir. Üç ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, ilk olarak 1950 dönemi dergicilik anlayışından bahsedilecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde derginin adı, çıkış amacı, biçimsel özellikler, yazar ve idareci kadrosu ile yer alan türler ve derginin içeriği hakkında bilgi verilecektir. Üçüncü bölümde dergide yer alan yazılar, türüne ve yazar adlarına göre tasnif edilerek indeks oluşturulacak, sonuç ve kaynakça kısımlarıyla çalışma tamamlanacaktır. Çalışmamızın amacı; İstanbul Sanat ve Edebiyat dergisinde yer alan hikâye tahlilleri, şiir incelemeleri, eser ve yazar eleştirileri ile araştırma yazıları sayesinde dönemin edebî ve kültürel ortamının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Istanbul Art and Literature magazine, which was published between 1954-1956, has an important place in terms of collecting the names of our literature in the editorial staff. The magazine, founded by A. Turgut Atasoy, is a versatile literary publication due to its inclusion of many genres such as poems, stories, criticism, essays, jokes, letters, culture and art writings and so on. This resource will first be given information about the historical development of magazine publishing, then the Istanbul Art and Literature magazine, published between 1954-1956, will be examined and its systematic index will be made. In the introduction part of the study, the journal activities until 1950 will be mentioned in general. In the part of the thesis, which consists of three main chapters, firstly, the concept of journalism in the 1950's will be mentioned. In the second part of the study, information will be given about the name of the journal, the purpose of its publication, its formal features, the author and administrative staff, the genres and the content of the journal. In the third chapter, the articles in the journal will be classified according to their genres and authors, and an index will be created, and the study will be completed with the conclusion and bibliography sections. The purpose of our study; The story analyzes, poetry reviews, work and author reviews and research articles in the Istanbul Art and Literature magazine will help us to better understand the literary and cultural environment of the period.