Cinsel şiddetin yeni medya diline yansıması ve etkileri
reflection and effects of sexual violence on new media language
  1. Tez No: 577447
  2. Yazar: FULYA YILDIRIMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, yeni medya, travma, suçluluk, utanç, adalet, Sexual violence, new media, trauma, guilt, shame, justice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruhsal Travma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yeni medya; herkesin ücretsiz, hızlı ve kolay bir şekilde habere erişimini sağlayabildiği bir mecradır. Yeni medyayı geleneksel medyadan ayıran özelliği ise anında habere erişebilir olmasıdır. Ancak bu hıza bağlı olarak haber etiği ve dili göz ardı edilmektedir. Bu sebeple çalışmada da cinsel şiddet haberlerinin yeni medyada nasıl yer aldığı, haberi takip edenlerin özellikle kadınların ve kadın kimliğini benimseyen bireylerin nasıl etkilendiği ikincil travmatik stres belirtileri özelinde incelenmesi amaçlanmıştır. Web arama motorlarından en gelişmiş olanı Google olduğundan araştırma, örnek olay olarak seçilen Şule Çet isminin Google Trend'lerde en çok arama yapılan kelimeye göre bakılması sonucu bir forum sitesi olma özelliği taşıyan Ekşi Sözlük'te niteliksel araştırma tiplerinden olan içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Ekşi Sözlük sitesinde“Şule Çet”ve“Şule Çet Cinayeti”olarak iki başlık yer almıştır. Bu başlıklarda 200'den fazla entry yer almakta olduğundan, olayın gerçekleştiği 28 Mayıs 2018 ile 8 Şubat 2019 tarihleri arasındaki entryler incelenmiştir. İkincil travmatik stres belirtilerinden suçluluk içeren 23, utanç içeren 38 ve adalet arayışı içeren 67 entry saptanmıştır. Ayrıca geleneksel medyada olayın ele alınış şekli itibari ile bazı ifadeler meydana çıkmıştır. Entrylerde bu ifadelerden lüks plaza içeren 57, iki erkekle.. içeren 16, öksüz içeren 49 ve yoksul içeren 35 entry saptanmıştır. Daha sonra sık tekrarlanan ifadeler ile ikincil travmatik stres belirtilerinin birlikte yer aldığı entrylere bakılmış ve adalet-lüks plaza 89, adalet-yoksul 67, adalet-öksüz 44; suçluluk-lüks plaza 0, suçluluk-yoksul 13, suçluluk-öksüz 24 entry olarak bulunmuş; utanç ve bu sık tekrarlanan ifadeler aynı entryde yer almamıştır. Sonuç olarak, haberi takip edenlerin her kesimden bireyler olabileceği bilinciyle suçluyu öven, şiddeti meşrulaştıran, cinsel şiddetin“kadınlar yüzünden”olduğuna hizmet eden ataerkil söylemlerden ve üsluplardan kaçınmaları ve dikkat etmeleri gerekmektedir. Yeni medya da şiddet haberlerini aktarırken ikincil bir mağduriyete sebep olmaktadır. Tüm bunlara ek olarak haberi takip edenlerin özellikle de kadınların sorgulayan bir bakış açısıyla, haberde verilenleri eleştirerek ve en önemlisi cinsel şiddetin tek sorumlusunun ve tek nedenin şiddeti uygulayan olduğunun bilinciyle haberi takip etmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
New media; it is a free, fast and easy way for everyone to access the news. What distinguishes the new media from the traditional media is that it can access the news instantly. However, due to this speed, the ethics and language of the news are ignored. For this reason, it is aimed to investigate how sexual violence news is included in the new media, and the followers, especially women and women who adopt women's identity, in terms of secondary traumatic stress symptoms. Web search engines, which is the most advanced Google research, the case of the selected case of the name of the Sule Çet Google Trends searched according to the most searched words in the forum site, which is a forum site in the qualitative research types of content analysis was carried out. Ekşi Sözlük has included two titles as“Şule Çet”and“Şule Çet Cinayet”. More than 200 entries are included in these titles, the entrances between the 28th of May and 8th of February 2019 were examined. A total of 67 incidents of guilt-related trauma, including 23, guilt-free 38, and seeking justice were identified. In addition, some expressions have emerged in the traditional media in terms of the way the incident was handled. The entries contained 57 entries including the luxury plaza, 16 including the orphaned men, 49 including the orphan and the poor. Then, frequently repeated expressions and secondary traumatic stress symptoms were examined together with the justice-luxury plaza 89, justice-poor 67, justice-orphan 44; guilt-luxury plaza 0, guilt-poor 13, guilt-orphan 24 entry was found as; embarrassment and these frequently repeated statements are not included in the same entry. As a result, those who follow the news should be aware of the patriarchal discourses and styles that praise the criminal, legitimize the violencebecause of women. While the new media convey the news of violence, it causes a secondary victimization. In addition to all these, the followers of the news, especially women, should be able to follow the news with a questioning point of view, by criticizing the news and most importantly, by being aware that sexual violence is the sole responsible and the only cause is violence.