Simone de Beauvoir: Ahlakın muğlak hali
Simone de Beauvoir: The ambiguous case of ethics
- Tez No: 577466
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BÜLENT GÖZKAN, PROF. DR. GÖNÜL BAKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger, Varoluşçuluk, Ahlak, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Martin Heidegger, Existentialism, Ethics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tezin amacı, çoğunluk tarafından, feminist klasiklerden biri olan İkinci Cins (Le Deuxième Sexe, Second Sex)'in yazarı olarak bilinen Simone de Beauvoir'ın özgünlüğünü göstermek, isminin hep söz edildiği üzere Jean-Paul Sartre ile anılmasına bir karşın, onun başka düşünürlerle ilişkisini –özellikle Heidegger ile- ortaya çıkarmaktır. Bunun içinde eldeki çalışmada onun söz konusu bu eseri değil, Gallimard tarafından 1947 yılında basılan Bir Muğlaklık Ahlakı İçin (Pour une Morale de L'ambiguïté, The Ethics of Ambiguity) adlı uzun felsefi denemesi incelenecektir. Burada kendisinin söylediğine göre amaçlanan, varoluşçuluğu, bazı düşünür ve Fransız Marksistlere karşı savunmaktır. Beauvoir bu çalışmada özcülüğe ve onun yaşam deneyimini cansız ve durağan bir hale çevirmesine karşı çıkmaktadır. Beauvoir varoluşçuluğu nihilizm ve solipsizm ile suçlayanlara karşı onun olanağını hatta gerekliliğini savunmaktadır. Varoluşçu ahlakın en önemli özelliği insani özgürlüğün diğerlerine bağlı olduğunu söylemesidir. Beauvoir'ın varoluşçuğu Jean-Paul Sartre'ın Varlık ve Hiçlik (L'Être et Le Néant, Being and Nothingness)'te sunduğuna benzemesine rağmen, bazı durumlarda ondan farklılaşmaktadır. Örneğin bu denemesinde, Martin Heidegger'in Varlık ve Zaman (Sein und Zeit, Being and Time)'da yer verdiği açımlanmışlık (Erschlossenheit, disclosure), birlikte-olma (Mit-Sein, Being-with) ve fırlatılmışlık (Geworfenheit, throwness) gibi belirli kavramlarını kullanmaktadır. Benim bu çalışmadaki iddiam Beauvoir'ın Heideggerci terminolojiyi, Sartre'ın ontolojisi kadar yoğun kullanmış olduğudur. Bunu göstermek içinde, mevcut çalışmada, kendisinin bu kavramları nasıl ele aldığını gösteriyorum ve onların Beauvoir ve Heidegger'de yorumlanışlarını karşılaştırıyorum. Sonuç olarak denilebilir ki, bu tezde benim amaçladığım Beauvoir'ın Sartre ile farklılaştıkları ve Heidegger'le benzeştikleri noktalar olduğu iddiamı yine onun ahlakla ilgili en zengin çalışması olan Bir Muğlaklık Ahlakı İçin'ini inceleyerek göstermeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation's aims to show Simone de Beauvoir's (best known to the general public as the author of one of the most wellknown feminist classics; The Second Sex) authenticity, in spite of the fact that her name is often mentioned with that of Jean-Paul Sartre. In so doing, I also intend to discuss her relationship with other thinkers, especially with Heidegger- in her long philosophical essay published by Gallimard in 1947, The Ethics of Ambiguity (Pour une Morale de L'ambiguïté). It is believed that Beauvoir wrote her long philosophical essay in response to some thinkers, French Marxists, with a view of defending existentialism. In it, Beauvoir demonstrates how ambiguity belies essentialism and its reduction of lived experience to static, lifeless categories. She argues for the possibility and even the necessity of an existentialist ethics against those who consider it as a form of solipsism and nihilism. Of particular importance is Beauvoir's expounding upon the idea that human freedom requires freedom of others for it to be actualized. However, although her existentialism is similar to that of Sartre's which he presented in his work Being and Nothingness, it departs from it in interesting ways as well. For instance, in her essay she brings Heideggerian distinctive philosophical concepts which he used in his work Time and Being to disclosure; being-with and throwness. My claim is that Beauvoir's use of Heideggerian terminology in her essay is as copious as Sartre's ontology. To make this clear I examine how she analyses them and I compare how Beauvoir and Heidegger use these concepts. As a result the purpose of this research is ultimately to show diversities between Sartre and analogies with Heidegger. For this, I purpose to examine and analyze The Ethics of Ambiguity which is Beauvoir's most extensive work concerning ethics.