7,62 mm NATO mermisinin iç dinamiğinin hedef doğruluğu üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of 7.62 mm NATO bullet's internal dynamics on target accuracy
  1. Tez No: 577479
  2. Yazar: FATİH ILGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: NATO Mermisi, CDFC Analiz, İç Balistik, NATO Bullets, CDFC Analysis, Internal ballistics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, 7,62 mm NATO mermisinin iç dinamiğinin hedef doğruluğu üzerine etkisi deneysel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Standart NATO fişeği kovanına önceden belirlenen barut türü ve miktarlarında dolum yapılarak, özel atış poligonu ortamında test denemeleri yapılmıştır. Aynı zamanda dolumu yapılan barut türü ve miktarının namlu iç balistik değerlerine etkisi de belirlenmiştir. Farklı noktalarda namlu basıncı, mermi hızı, namlu çıkış süresi, oluşan namlu ağzı gürültüsü ve hedef üzerindeki namlu atış doğruluğu ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen değerler kıyaslanarak barut türü ve dolum miktarları arasında en iyi hedef doğruluğu veren iç balistik şartlar araştırılmıştır. Hedef balistiği analizi sırasında aynı şartlarda en az beş atış yapılarak CDFC ölçümleri yapılmıştır. Aynı şartlarda yapılan atışların ortalama CDFC değerleri hesaplanarak iç balistik ölçümler eşliğinde değerlendirilmiştir. Farklı tür barut ve dolum miktarlarına göre hazırlanan deney numunesi fişeklerin tüm iç balistik değerleriyle birlikte hedef doğruluk analizlerine ait uygulamalı sonuçları, grafik ve tablolar haline getirilerek karşılaştırılmalı olarak sunulmuştur. Genel olarak NATO mermisi içerisindeki barut miktarı arttıkça CDFC değerinde iyileşme görülmüştür. Değerlendirmeler sonucunda, küresel barut kullanılarak yapılan atışların hedef doğruluğu üzerinde daha etkin olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu tez çalışmasıyla, farklı tür ve miktarlardaki NATO fişeği barutunun hedef CDFC üzerindeki sayısal analizi başarılı bir şeklide yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of 7,62 mm NATO bullet on target accuracy of internal dynamics was investigated using experimental methods. The standart NATO bullet was filled with predetermined gunpowder types and quantities and test trials were conducted in a special shooting range. At the same time, the effect of gunpowder type and quantity on the internal ballistic values of the barrel was determined. Barrel pressure, projectile velocity, muzzle velocity, muzzle noise, and muzzle firing accuracy on target were measured at different points. By comparing the obtained values, the internal ballistic conditions which gave the best target accuracy between gunpowder type and filling quantities were investigated. During the target ballistic analysis, at least five shots were performed under the same conditions and CDFC measurements were performed. The average CDFC values of the shots fired under the same conditions were calculated and evaluated with internal ballistic measurements. The test results prepared according to different kinds of gunpowder and fillings are presented in comparison with all internal ballistic values of the bullets and applied results of the target accuracy analysis in graphs and tables. In general, as the amount of gunpowder in the NATO bullet increased, the CDFC value improved. As a resul of the evaluations, it was determined that firingusing spherical gunpowder was more effective on target accuracy. With this thesis, the numerical analysis of different types and quantities of NATO bullet gunpowder on target CDFC has been successfully performed.