Vinil propiyonat içeren yeni tür Co- ve Ter- polimerlerin sentezi, modifikasyonu ve karakterizasyonu
Synthesis, modifications and characterization of new-type Co- and Ter- polymers containing vinyl propionate
- Tez No: 577588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OKUDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kopolimer, Kontrollü Salım, Vinil Propiyonat, Maleik Anhidrit, Asetil Salisilik Asit, Copolymer, Controlled Release, Vinyl Propionate, Maleic Anhydride, Acetyl Salicylic Acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmada, Vinil Propiyonat içeren kopolimer ve terpolimerler sentezlendi ve elde edilen polimerlerin titrimetrik yöntemle Kohezif Enerji Yoğunluğu(KEY) değeri hesaplandı ve volumetrik olarak asit sayıları, Ubbelohde viskozimetresi ile limit viskozite katsayıları tayin edildi. Sentezlenen polimerin FT-IR spektroskopi ve 1H-NMR spektroskopi ile yapıları karakterize edildi, polimer bileşimindeki % MA miktarları hesaplandı ve FT-IR yardımıyla spektroskopik olarak hesaplanan % MA miktarlarıyla kıyaslandı. Sentezlenmiş olan kopolimer ve terpolimerler; poli(etilen glikol) (PEG) ve Asetil Salisilik Asit (ASA) ile modifiye edildi. Kontrollü salım için, Asetil Salisilik Asit ile modifiye polimerlerin pH:2; pH:4,5; pH:7,4 ve pH:9'daki 100, 200 ppm'lik çözeltileri hazırlanarak florimetrik yöntem ile absorbansları ölçüldü, daha sonra polimer çözeltisi içinde bulunan Asetil Salisilik Asit konsantrasyonu hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, copolymers and terpolymers containing vinyl propionate were synthesized and the cohesive energy density (KEY) value of the polymers obtained was calculated by using titrimetric method and volumetric acid numbers, Ubbelohde viscometer and limit viscosity coefficients were determined. The structures of the synthesized polymer were characterized by FT-IR spectroscopy and 1H-NMR spectroscopy, the amount of MA % in the polymer composition was calculated and compared with the amount of MA % calculated by FT-IR spectroscopy. Synthesized copolymers and terpolymers were modified; with poly (ethylene glycol) (PEG) and acetyl salicylic acid (ASA). For controlled release, the polymers modified with acetyl salicylic acid at pH: 2; pH: 4.5; pH: 7.4 and pH: 9, 100 and 200 ppm solutions were prepared by measuring the absorbance by fluorimetric method, then the concentration of acetyl salicylic acid in the polymer solution was calculated.