Sivas bölgesi beyaz travertenlerin dayanımınınbasit yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the durability of white travertines of sivas bysimple methods
- Tez No: 577598
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Rezonans tester, Pundit, Aşınma, Equotip, Schmidt, Resonance tester, Pundite, Abrasion, Equotip, Schmidt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sivas, madenlerin çeşitliliği ve travertenleriyle oldukça zengin bir bölgedir. İl merkezine yakın değişik renk, desen ve dokuda birçok traverten yatakları bulunmaktadır. Bu travertenlerden geçmişte ve günümüzde daha çok tercih edileni beyaz travertenler olmuştur. Bu çalışma kapsamında Sivas bölgesi beyaz travertenlerinin basit yöntemlerle kalitesi ve/veya dayanımları araştırılmıştır. Sivas il merkezine yakın bir beyaz traverten ocağından blok numuneler alınarak kaya mekaniği laboratuvarına getirilmiş ve deneyler için standartlara uygun boyutlarda tabakalanmaya dik“Vein-Cut”ve tabakalanmaya paralel“Cross Cut”olacak şekilde karot, kübik ve prizmatik örnekler hazırlanmıştır. Örneklerin öncelikle beyaz travertenlerin fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra numuneler üzerinde önce tahribatsız ölçümler daha sonrada tahribatlı deneyler gerçekleştirilmiştir. Tahribatsız basit deneylerden numunelerin kesim şekline göre ıslak ve kuru durumda; P-dalga hızı, elastisite modülü, Equotip, Shore ve Schmit sertlik ölçümleri yapılmıştır. Tahribatlı deneylerden; nokta yükleme ve suda dağılma-slake durability indeks deneyleri, sürtünmeli aşınma-Böhme deneyi ve LosAngles aşınma deneyleri, tek eksenli basma ve indirek çekme deneyleri, eğilme ve darbe deneyleri yapılmıştır. Laboratuvar çalışmalarından başka beyaz travertenlerin yerinde-arazide basit yöntemlerle dayanımları Schmidt sertlik değerlerine göre tahmin edilmiştir. Buna göre ocaktaki travertenlerin homojen görünümde olmasına rağmen sertlik değerleri heterojen bir yapıda olduğunu göstermiştir. Beyaz travertenler için yapılan tahribatsız ve yarı tahribatlı basit veya kolay deneylerle tahribatlı deneyler arasında ilişkiler geliştirilmiştir. Beyaz travertenlerin sahada yapılan bu basit deneylerle dayanımları hakkında hızlı bir şekilde sayısal fikir edinelebileceği ve ocak yerinde seçimli madencilik yapılarak traverten bloklarının çıkarılacağı bölgelerin belirlenmesine kılavuz olacağı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Sivas is a rich region with the diversity of mines and travertines. There are many travertine beds in different colors, patterns and textures close to the city center. Of these travertines, white travertines have been preferred in the past and today. In this study, the quality and / or strength of white travertines of Sivas region were investigated with simple methods. Block samples were taken from a white travertine quarry close to Sivas city center and brought to rock mechanics laboratory. For the experiments, core, cubic and prismatic samples were prepared as Vein-Cut perpendicular to the stratification and "Cross Cut paralel parallel to the stratification. First of all, physical properties of white travertines were determined. Nondestructive measurements and then destructive tests were performed on the samples. According to the cutting method of the samples from simple non-destructive tests, wet and dry condition; P-wave velocity, modulus of elasticity, Equotip, Shore and Schmit hardness were measured. Destructive tests; point loading and dispersion-slake durability index tests, friction wear-Böhme test and Los-Angles wear tests, uniaxial compression and indirect tensile tests, bending and impact tests were performed. In addition to laboratory studies, in-field strengths of white travertines were estimated by Schmidt hardness values. Accordingly, although the homogeneous appearance of travertines in the quarry hardness values showed a heterogeneous structure. Relations between simple and easy non-destructive and semidestructive tests for white travertines have been developed. It has been demonstrated that with these simple experiments in the field, the white travertines can quickly obtain a numerical idea about their strength and guide the determination of the regions where travertine blocks will be extracted by performing selective mining.