Geleneksel Safranbolu evlerinde strüktür
The Scructure of traditional Safranbolu houses
- Tez No: 57767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA REŞAT SÜMERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Malzeme, duvar, döşeme, çıkma, çatı. geleneksel strüktür, Safranbolu. -VII
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, geleneksel ahşap strüktürleri çok iyi yansıtan Safranbolu evlerinin strüktür elemanlarını ele almaktadır. Ortaya çıkan sistemlerin hangi nedenlerden kaynaklandığı (malzeme, yapı kültürü) bu çalışma içinde irdelenmektedir. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: sorun tanıtılmakta, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklandıktan sonra, genel literatür çalışması yapılarak, geleneksel strüktürleri oluşturan yapı elemanları (temel, duvar, döşeme, çatı) ve geleneksel malzemeler ele alınarak bu yapı elemanları ve malzemelerinin gelişimi incelenmiş, geçirdiği süreçler açıklanmıştır. İkinci bölümde: araştırına kapsamındaki alanın (Safranbolu) konumu, taihçesi, tarihi gelişimi, fiziksel çevre koşulları, kullanılan yön tem ve teknikler açıklanmış, bu teknikler doğrultusunda Saranbolu geleneksel evlerinin genel mimari özellikleri, kullanılan yapı gereçleri, yapıdaki kullanım yerleri ve bölge genelindeki dağılım oranları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde: alan içerisindeki strüktür elemanları ele alınmıştır. Anket, ölçme ve rölevelerden sayısal verilere ulaşılmış ve bu veriler doğrultusunda zemin kat duvar tipleri ve oranları, birinci ve ikinci kat duvar tip ve oranları, çıkma tipleri, bölge içindeki dağılımı ve çıkma boyutları, çatı biçimleri ve oranları ortaya çıkarılmıştır. Dördüncü bölümde; elde edilen bulgular doğruldusunda stdüktür elemanları irdelenmiştir. Beşinci bölümde sonuçlar açıklanmış, altıncı bölümde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is tlie structural elements of Safranbolu hauses. which reflect Llie traditional timber structures very well. Tiie cultural and technological reasons responsible for the evolution of structural systems are discussed in the study. The thesis consists of six chapters. In the first chapter, the problem is forward the evolution, after the object and sccoe of the stud/ is exolanied. structural elements like walls, floorings and roofs-which make up the traditional struc tures are dealt with in detail, historical evolution of this elements and their materials is analysed: and a general literature survev is made. In the second chapter- the local, i an history, historical development. physical and evrivonmental conditions of this particular area is described and the methodology of research is explanied. the general architectural characteristics of traditional Safranbolu houses, the structural materials, their utilization in the building structure, and their distribution in the area is given. The third chapter deals with the structural elements used in the area. Numerical values are obtained bv means of inquiries, mesaured data: drawings floor, first and second floor wall tvpes and propor- tions. typology and dimensions of projections their locations in the area, roof types and proportions are analysed. In the fourth chapter, through the optained detas. the elements of structure are discussed. In the fifth chapter, the results obtained are discussed. In the sixth chapter, the suges tions are presented. Keyj Words: Materials. walls. floorings. projections, roof, traditional structure. Safranbolu. - VIII -