Kuran kıssaları ışığında ideal kişilik modelleri ve insanın karakteri
The ideal personeliyle models and human character in the light of Our'anic parables
- Tez No: 577679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıssa, Karakter, Kişilik, Fıtrat, İdeal Kişilik Modeli, Olumsuz Kişilik Modeli, Story, Character, Personality, Fitrat, İdeal Personality Model, Negative Personality Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kur'ân-ı Kerim'deki kıssalar, insanlara ulaştırılmak istenen evrensel ilahî mesajın doğru anlaşılabilmesi ve insanoğlunun dikkatini çekmek için kullanılan etkili bir anlatım metodudur. Biz bu çalışmamızda ilahî mesajı en doğru şekilde anlayabilmek adına Kur'ân kıssalarını sosyo-psikolojik açıdan ele almaya çalıştık. Âyetlerin esbâb-ı nüzûlleri, inzâl süreci, hangi dönemde ve nerede indiği gibi temel siyâk-sibâk boyutunu merkeze aldık. Bu bağlamda ideal kişilik modellerini incelemeye çalıştık. Olumsuz kişilik özellikleri dediğimiz şeytan, münafık ve kâfirlerin ise olaylar karşısında sergiledikleri tutum ve davranış kalıplarını ideal kişilik modelleriyle karşılaştırmalı olarak ele aldık. Çalışmamızı toplamda üç bölüm olmak üzere derledik. İlk bölümde çalışmanın mahiyetine binaen Kur'ân kıssalarının amaç ve öneminden bahsettik. Kıssalardaki kişilik, karakter, fıtrat gibi kavramların tanıtımını yaptıktan sonra ikinci bölümde ana konumuzu teşkil eden Kur'an'da adı geçen kıssaların kişilik psikolojisi açısından değerlendirilmesi genel başlığıyla devam ettik. Son bölümde ise Kur'an'da ismi verilmeyen kıssaların incelenmesi başlığıyla çalışmamızı noktaladık.
Özet (Çeviri)
The stories in the Holy Qur'an are an effective method of telling the universal divine message that is intended to be conveyed to the people, and used to draw the attention of human beings This study, in order to understend the divine message in the most accurate way, we tried to discuss the Qur'anic vocabularies from a socio-psychological perspective. We tried to examine comparatively the attidudes and behavior patterns of demon, hypocritical and dsbelievers, which we call negative personaltiy traits in the context of ideal personality models, by taking the basic political spike dimension as centered in the period of time and where it came down. We have compiled our study in three sections. In the first part, the aim and importance of the Qur'an, the concept of personality, character, fate, and the introduction of the concepts of the Qur'an in the last section of the Qur'an with the title of the review of the study, we have ended our work.