Değirmendere havzası yüzey sularında bazı inorganik kimyasal parametrelerin araştırılması
- Tez No: 57773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Değirmendere Havzası, Akarsu Kirliliği, İnorganik Kimyasal Parametreler, Ağır Metaller, Değirmendere area, freshwater pollution, inorganic chemical parameters, heavy metals. VT
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon kentinin içme ve kullanma suyunu sağlayan Değirmendere Deresi'nin de içinde bulunduğu Değirmendere Havzasındaki tüm yüzey sularının kalite sınırının belirlenmesi ve analiz sonuçlarından yararlanarak kirlilik haritalarının hazırlanması amaçlanmıştır. Değirmendere'nin denizden itibaren 45 km'lik bölümünde 16 örnekleme noktası seçilerek 9 parametre tayin edilmiştir. Bunlar sıcaklık, pH, iletkenlik, bulanıklık, çözünmüş oksijen, sülfat, nitrat, fosfat ve ağır metallerden civa, kadmiyum, arsenik, çinko ve kurşundur. Elde edilen verilerin standartlarla karşılaştırılması sonucu kirlilik derecesi belirlenmiştir.. incelenen parametreler açısından akarsuyun kirlilik düzeyinin son derece düşük olduğunu göstermiştir. Ancak denize doğru gidildikçe özellikle sülfat, fosfat, nitrat ve ağır metal değerlerinde bir artma tespit edilmiştir. Değirmendere günümüzde ham su kaynağı olarak kullanılabilirliğini korumaktadır. Bu arada da havzanın su kalitesi düzenli olarak kontrol edilecek ve özellikle organik kirleticiler de izlenerek araştırmalar sürdürülecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Some Inorganic Chemical Parameters in Sulface Waters Within Değirmendere Basin In this work, the class of quality of whole surface water in the river-basin of Değirmendere which involves the Değirmendere Creek providing water for drinking and other consuming purposes in the City of Trabzon was investigated and pollution map from obtained results was aimed to be prepared. Nine parameters including temperature, pH, conductivity, turbidity, dissolved oxygen, sulfate, nitrate, phosphate and some metals such as mercury, cadmium, arsenic, zinc and lead were measured at 16 sampling points within the 45 km part of Değirmendere apart from Black Sea. The degree of poEution was determined by comparison of the obtained results with the standards. The results have shown that the level of pollution in the Değirmendere Creek was significantly low from the point of the investigated parameters. However, a slight increase both in the content of sulfate, phosphate, nitrate and the levels of heavy metals was observed form the upper parts of the Creek to the Black Sea. Değirmendere keeps its usage as an raw water source at the present time. From now on, water quality of this area are going to be regularly checked, and the investigations on especially organic pollutants are going to followed.