Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinde bulunan 19.yüzyıla ait 4 adet el yazması vakfiyenin kitap sanatları bakımından incelenmesi
The analysis of four handwritten manuscripts belonging to the 19th century in the archives of the general directorate of foundations in the context of book arts
- Tez No: 577742
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Vakfiye, Hat, Tezhip, Cilt, Foundation, Endowment, Calligraphy, Illumination, Binding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinde Bulunan 1418, 1420, 1505 ve 1994 envanter numaralı vakfiyeler hat, tezhip ve cilt sanatı bakımından incelenmiştir. Vakfiyeler XIX. Yüzyıla ait olup Türk kitap sanatları açısından araştırılmaya değer bulunmuştur. Üç bölümden oluşan tezin, birinci bölümünde Vakıf Müessesesi ve Vakfiyeler hakkında bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Kitap Sanatları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinde bulunan 1418, 1420, 1505 ve 1994 envanter numaralı vakfiyeler kitap sanatları bakımından incelenmiştir. İncelenen eserler üslup, teknik, kâğıt, yazı, motif, desen, renk ve cilt özellikleri açısından ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the manuscripts with the inventory number 1418, 1420, 1505 and 1994 in the archives of the general directorate of foundations have been analyzed within the context of calligraphy, illumination, and binding. The manuscripts, belonging to the 19th century, have been found worthwhile to be researched in the context of Turkish book arts. The thesis has three chapters; the first chapter includes information about Foundation Institution and Endowments. In the second chapter, the information about book arts is given. In third chapter, endowments with the inventory number 1418, 1420, 1505 and 1994 in the archives of the general directorate of foundations have been analyzed in the context of book arts. The examined works have been evaluated in terms of style, technique, paper, writing, motif, pattern, color and binding.