Çörekotu (Nigella sativa L.) bitkisinde kışlık ekim zamanında sıra arası mesafe ile ekim normunun verim ve bazı kalite kriterlerine etkisi
Effect of row spacing with sowing rate at winter sowing time on yield and some quality components of black cumin (Nigella sativa L.)
  1. Tez No: 577773
  2. Yazar: SİNEM SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CANAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çörekotu, ekim normu, sıra arası mesafe, Black cumin, sowing rate, row distance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇÖREKOTU (Nigella sativa L.) BİTKİSİNDE KIŞLIK EKİM ZAMANINDA SIRA ARASI MESAFE ile EKİM NORMUNUN VERİM ve BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Sinem SARAÇ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayşe Canan SAĞLAM Bu araştırma Tekirdağ koşullarında çörekotu (Nigella sativa L.) bitkisinde, kışlık ekim zamanında uygun sıra arası mesafe (20 cm, 30 cm, 40 cm) ve uygun tohumluk miktarının (400 g/da, 800 g/da, 1200 g/da, 1600 g/da) belirlenmesi amacıyla 2016-2017 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uygulama ve deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait tescilli Çameli çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada çörekotu (Nigella sativa L.)'nun çıkış süresi 33-35 gün, ilk çiçeklenme süresi 70-75 gün, çiçeklenme süresi 90-95 gün, tam çiçeklenme 100-115 gün, vejetasyon süresi 210-215 gün ve olgunlaşma süresi 240-245 gün arasında değişmiştir. Bitki boyu değerleri 60,50-74,43 cm, yan dal sayısı 5,46-7,46 adet, kapsül sayısı 12,93-18,60 adet, kapsüldeki tohum sayısı 85,04-103,57 adet, kapsüldeki tohum ağırlığı 0,24-0,30 g, bin tane ağırlığı 2,58-2,93 g, tohum verimi 51,92-125,6 g, sabit yağ oranı % 21,70-24,23, protein oranı % 10,15- 10,54, sabit yağ veriminin 12,32-37,24 kg/da değerleri arasında değiştiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. Thesis Effect of Row Spacing with Sowing Rate at Winter Sowing Time on Yield and Some Quality Components of Black Cumin (Nigella sativa L.) Sinem SARAÇ Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Canan SAĞLAM This research was carried out in the field of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Tekirdag Namik Kemal University to specify the appropriate sowing norm (400 gr/da-800 gr/da-1200 gr/da-1600 gr /da), the appropriate row distance (20 cm-30 cm-40 cm) and planting time (November) of the Black Cumin (Nigella sativa L.) in the conditions of Tekirdag in 2016-2017. In this study, the Çameli variety of Eskişehir Agricultural Research Institute was used as material. The research showed elapsed time as 33-35 days for the germination period, 70-75 days for first bloom, 90-95 days for blooming, 100-115 days for full bloom, 210-215 days for vegetation and 240-245 days for maturation. The research also showed that values could change between given scales which were: Plant height values were 60,50-74,43, side branches were 5,46-7,46 pieces / plant, capsules were 12,93-18,60 pieces / plant, weight of the capsule was 0,24-0.30 gr, weight of thousand grain was 2,58-2,93 gr, seed yield was 51,92 – 125,66 gr, Fixed Oil Ratio was % 21,70 -24,23 and protein ratio was % 10,15 -10,54, constant oil yield 12,32-37,24 kg/da vaules were found to vary between.