Küçük ölçekli mobilya sanayi işletmelerinde iş kazalarının analizi: Adana ili örneği
Analyze of work accidents in small scale furniture industrial enterprises: A case study of Adana
- Tez No: 577774
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA SEVİM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İşletme, İş sağlığı ve güvenliği, Mobilya, Work accidents, Enterprise, Occupational health and safety, Furniture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüzde üretim sektörlerinde istihdam sayısı artmakta buna bağlı olarak çalışma ortamlarında minimum zamanda maksimum iş gücü sarf edilerek ürün veya hizmetin gerçekleştirilmesi istenmektedir. Birim zamanda meydana getirilecek üretim miktarını arttırmak için yoğun çalışılması durumunda ise çalışanların yorgunluk miktarları artarak dikkatsizlik ve peşinde iş kazalarını meydana getirmektedir. Bu çalışmada, Adana ilinde faaliyette bulunan küçük ölçekli mobilya sanayi işletmelerde çalışanların iş kazalarına maruz kalma durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Adana'da belirlenen 61 farklı işletmedeki 550 çalışan işletmenin evrenini oluşturmuştur. 42 işletmeye gidilerek toplam 238 çalışan ile yüz yüze görüşme yöntemi ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda imalat sanayi içerisinde yer alan ve Adana ilinde bulunan küçük ölçekli mobilya işletme çalışanlarının %25,2 oranda iş kazasına maruz kaldıkları belirlenmiştir. İş kazalarını önlemek için öncelikle iç müşteri yani çalışanlar eğitilmeli, iş güvenliği önlemleri alınmalı, çalışma şartları optimal seviyeye getirilmeli, çalışanlar motive edilmeli, çalışma şartlarının monotonlaşması bu sebeple dikkat dağınıklığı yaşaması engellenmelidir. İşletme içerisinde risk analizi yapılarak iş kazalarının sebepleri belirlenmeli ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu sayede olası kazaların gerçekleşmesi engellenebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology, the number of employment is increasing in production sectors and consequently, it is desired to realize the product or service by consuming maximum labor in minimum time in working environments. In case of intensive work to increase the amount of production to be generated per unit time, the amount of fatigue of the employees increases, causing carelessness and pursuit work accidents. In this study, it is aimed to determine the occupational accidents of employees in small-scale furniture industry enterprises operating in Adana province. For this purpose, 550 employees working in 61 different enterprises in Adana have formed the universe of the enterprise. Face to face interviews were conducted with 238 employees in 42 workplaces. In the results of working lived work accident 238 person inside %25,2. In order to prevent occupational accidents, first of all, internal customers should be educated, occupational safety precautions should be taken, working conditions should be optimized, employees should be motivated, monotonization of working conditions should therefore be prevented from being distracted. Risk analysis should be carried out within the enterprise to identify the causes of work accidents and to take preventive measures. In this way, possible accidents should be prevented.