İkizdere ve kollarında yaşayan Salmo trutta labrax (Pallas 1811)'ın bazı büyüme özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 57779
  2. Yazar: HASAN OĞUZ İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Freshwater Fishes, Salmo trutta labrax, Growth features
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada İkizdere ve kollarında yaşayan Salmo trutta labrax (PALLAS, 1811) populasyonunun bazı büyüme özellikleri incelenmiştir. İkizdere ve kollarındaki sekiz farklı istasyondan Ekim 1994 - Kasım 1995 tarihleri arasında toplam 172 adet Salmo trutta labrax örneği yakalanmıştır. Yakalanan bireyler 0-5 yaş grupları arasında dağılım göstermektedir. 2. yaş grubu % 35.46 ile populasyonda en çok rastlanan yaş grubudur. Bunu % 30.81 ile 1. yaş, % 22.09 ile 3. yaş, % 5.24ile 4. yaş, % 4.65 ile 0. yaş ve % 1.75 ile 5. yaş grupları izlemektedir. Populasyonu oluşturan balıkların boy-ağırlık, yaş-boy ve yaş-ağırlık ilişkileri, yıllık ve oransal boy artışları ile yıllık ve oransal ağırlık artışları ile kondüsyon faktörü belirlenmiştir. Populasyondan avlanan 172 adet Karadeniz alasının boy-ağırlık ilişkisi, boyca büyüme denklemi ve ağırlıkça büyüme denklemi LogW= - 0.8586 + 2.2122LogL (W=0.1384 L 2“2122) Lt=48.63[1-e-0-1351(t+ 1.4121)] Wt = 746.74[1-e-0-1351 (t + 1.4121)] 2.2122 olarak bulunmuştur. Aynı yaş grubundaki karadeniz alalarının ölçümle elde edilen ortalama boy ve ağırlık değerleri ile hesaplama ile elde edilen ortalama boy ve ağırlık değerleri arasındaki farkların önemli olup olmadığı ”t-testi" ile kontrol edilmiş ve aradaki farkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu saptanmıştır. Populasyonun ortalama kondisyonu 1.3754 olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler. Tatlısu balıkları,Salmo trutta labrax, büyüme özellikleri
Özet (Çeviri)
In this research, some growth features of Salmo trutta labrax PALLAS, 1811 (karadeniz alası) living in the (kizdere stream and branches were investigated. Total 172 Salmo trutta labrax were caught between October 1994 and December 1995 from the eight different stations of ikizdere stream and branches. In the population, Salmo trutta labrax shows distribution between 0 and 5 age groups is represented by mostly 2 (% 35.46) and secondarily 1 (%30.81), 3 (%22.09), 4(%5.24), 0 (%4.65) and lessly 5 (%01.75) age groups. In addition to the age, length and weight composition, length-weight relations, age-length, age-weight,average length and average weight of males and females are also determined. The equation of length and weight growth and length-weight relationship of 172 Salmo trutta labrax are; LogW= - 0.8586 + 2.2122LogL (W=0.1384 L 2"2122) Lt = 48.63[1-e-0-1351(t+1.4121)] Wt = 746.74[1-e-°-1351(t + 1.4121)]2.2122 It has not been seen only important between real length, real weight and calculated length, calculated weight according to t-test result. Mean condition factor for the whole population is 1.3754.