Mükemmeliyetçilik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide öz duyarlık faktörünün aracı rolü
The mediating role of self compassion in the relationship between perfectionism and psychological symptoms
- Tez No: 577801
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Psikolojik Belirti, Öz Duyarlık, Perfectionism, Psychological Symptoms, Self-Compassion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, mükemmeliyetçilik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide öz duyarlık faktörünün aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, İstanbul'da yaşayan, yaşları 18-60 arasında değişen, 206 kadın, 147 erkek olmak üzere toplam 353 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma katılımcılarına rastlantısal örneklem yöntemiyle ulaşılmıştır. Katılımcılara veri toplama aracı olarak 'Sosyodemografik Bilgi Formu, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ve Öz Duyarlık Ölçeği' uygulanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda mükemmeliyetçilik puanları ve psikolojik belirti puanları arasında pozitif yönlü anlamlı; öz duyarlık puanları arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkinin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Aynı zamanda, öz duyarlık puanları ve psikolojik belirti puanları arasında da negatif yönlü anlanmlı ilişkinin olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda elde edilen yapısal modelde, mükemmeliyetçilik ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide öz duyarlığın kısmi aracı role sahip olduğu görülmüştür. Demografik değişkenlere yönelik yapılan analizlerde, toplam mükemmeliyetçilik puanlarında katılımcıların cinsiyetlerine ve gelir düzeylerine göre; toplam psikolojik belirti puanlarında çalışma, eğitim, medeni durumlarına ve gelir düzeylerine göre anlamlı farklılaşmaların olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Toplam öz duyarlık puanlarında ise demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgular, ilgili literatür desteği ile tartışılmış ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis study is, the mediating role of self-compassion in relation between perfectionism and psychological symptoms. The research consists of 353 participants (of whom 206 are female and 147 male). The participants live in İstanbul and the age of them ranged from 18-60. The research participants were reached by random sampling method. 'Sociodemographic Information Form, Frost Multidimensional Perfectionism Scale, Brief Symptom Inventory and Self-Compassion Scale' were applied as participants data collection tool in the research. The findings of this research showed that perfectionism scores correlated with psychological sympto scores positively; and correlated with self-compassion scores negatively. Also, self-compassion scores correlated with psychological symptom scores negatively. All of these findings were statistically significant. In the structural model obtained as a result of the research, it was observed that self-compassion played a partial mediating role in the relationship between perfectionism and psychological symptoms. In the analysis of demographic variables, it was concluded that there were significant differences in total perfectionism scores according to the gender and income levels of the participants. Also, there were significant differences among the total psychological symptom scores according to study, education, marital status and income levels. There was no statistically significant difference in total self-compassion scores according to demographic variables. The findings of the study were discussed with the relevant literature support and recommendations were made for future studies.