KOBİ lerde sürdürülebilirlik için aile anayasasının gerekliliği
Requirement of family constitution for sustainability in SMEs
- Tez No: 577905
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT GÜNCELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Kobiler, Aile Şirketleri, Sürdürülebilirlik, Aile Anayasası, SMEs in Turkey, FamilyCompanies, Sustainability, FamilyConstitution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
“Kobilerde Sürdürülebilirlik için Aile Anayasasının Gerekliliği”adlı tezçalışmasında; Türkiye'de ve dünya genelinde faaliyetleirne devam eden firmaların ciddi bir kısmını meydana getiren aileşirketlerinin devam edilebilirliği adına gereksinim duyulan kurumsal kültürün oluşması kavramı irdelenmektedir. Bu çalışma kapsamında da Kobi'lerin temelini oluşturan ve yaklaşık yüzde 95'lik bir paya sahip aile işletmelerinde kurumsal kültürün oluşturulması ve oturması süreci kapsamında Aile Anayasasının Gerekliliğinin ifade edilmesi, üç bölümüzerinden aktarılmıştır. İlk kısımda konuya ilişkin temel oluşturacak olgular açıklanırkan çalışmanın ikinci bölümde kurumsallaşma seviyesi yüksek aile işletmelerinin en genelözellikleri üzerinde durulduğu görülmüştür. Son kısımda da aile anayasasıyla kurumsallaşma olgusu ilişkilerinin değerlendirmeleri gerçekleşmiştir. Amerika başta olmak üzere, gerek Dünya genelinde gerekse de Türkiye genelinde Kobi'lerin ciddi bir payı vardır ve en çok kurulan şirket tipi de aile şirketidir. Aile şirketlerine ilişkin olarak da, pek çok aile şirketine bakıldığında 3.kuşağa dahi geçilemediği gözlemlenmektedir. Kurumsal kültürün oluşması durumu şirketlerin devamı ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önem arz etmektedir. 2000'li senelerin şirketleri için kurumsal kültürün oluşması ve şirket geneline yayılması durumu bir yönetim stratejisi olarak kabul görmektedir. Ters bir zaviyeden analiz edilecek olursa da; işletmelerini yüksek düzeyde kurumsallaştırarak“Aile Anayasası”kavramını yönetim sistemlerine adapte eden Aile şirketlerinin hem sürdürülebilirlik hem de maksimum fayda paydasında buluştukları gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
With in the scope of this study, the expression of the need of a Family Constitution is examined in three sections. In the first part, the general concept of the subject is explained. In the second part of the study, the most general characteristics of the family enterprises with high institutionalization level are emphasized. Finally in the last section, evaluations on the relationship between the family constitution and institutionalization have been handled. SME shave significant share in the world especially in USA and Turkey as well. The most common established companies are family institutions. However, when it is analized, unfortunately statistics reveal that they mainly do not continue up to third generation. The formation of a corporate culture is very important for the continuity and sustainability of the companies. The establishment of the corporate culture for the companies of the 2000s and its spread through out the company is accepted as a management strategy. If it is to be analyzed from a reverse angle; It has been observed that the family companies who have succeded to adopt concept of Family Constitution to their management systems are meeting at the denominat or both for sustainability and maximum benefit.