Göksun ofiyoliti kabuksal kayaçlarının demiryolu balast malzemesi olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigate the usability of göksun ophiolitic crustal rocks as railway ballast material
  1. Tez No: 577912
  2. Yazar: İBRAHİM BURHAN YÜZBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balast Malzemesi, Demiryolu, Göksun Ofiyoliti Kabuksal Kayaçları, Ballast Material, Railway Göksun Ophiolite Crustal Rocks
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Balast, demiryollarında ray altında kullanılan, traversler tarafından iletilen tüm etkileri kalıcı çökmelere uğramadan ve daneleri arasındaki sürtünme ile yayarak platforma ileten, drenaj kabiliyeti yüksek, çatlaksız, damarsız bir şekilde iyi teşekkül eden ve yük taşıyan bir malzeme olup; 30-60 mm ebadında kırılmış, keskin köşeli ve keskin kenarlı sert taşların (granit, granodiyorit, diyorit, gabro, riyolit ve diyabaz) kırılması ile elde edilen agrega malzemesidir. Bu çalışmada Göksun ofiyoliti kabuksal kayaçlarının (kümülat gabro, izotrop gabro, levha daykları, volkanik kayaçlar) balast malzemesi olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Mineralojik, petrografik ve jeokimyasal parametrelerin belirlenmesi amacıyla XRD ve XRF testleri yapılmış, kayaçların ince kesitleri hazırlanarak petrografik determinasyonları yapılmıştır. Fiziksel ve mekanik parametrelerin belirlenmesi amacıyla kuru ve suya doygun halde birim hacim ağırlık, ağırlıkça ve hacimce su emme, kuru ve suya doygun halde tek eksenli basma dayanımı, Los Angeles parçalanma direnci ve magnezyum sülfat donma çözülme deneyleri yapılmıştır. ISRM ve TSE'ye uygun olarak yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar TCDD Balast Teknik Şartnamesine göre incelendiğinde Göksun ofiyoliti kabuksal kayaçlarının konvansiyonel hatlar için balast malzemesi olarak kullanılabilir özelliklerde olduğu, yüksek hızlı tren hatları için kullanılabilir özelliklerde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ballast is an aggregate material bearing the burden of the railways ,without exposing any collapse which have permanent effects transmitted by traverses and transmits the grains to the platform by spreading thanks to friction, has got high draniage capability, consist riftless and veinless and also is a conveyor; in other words ballast is an aggregate material which has 30-60 mm grain size and sharp edged broken such as granite, granodiorite, diorite, gabbro, rhyolite and diabase. In this paper usability of Göksun ophiolitic crustal rocks (cumulate gabbro, isotropic gabbro, sheeted dykes, volcanic rocks) were investigated as ballast material. For the purpose of determining the parameters of mineralogical, petrographical and geochemical, XRD and XRF experiments were done and by preparing thin section of the rocks, petrographical determination were done. For the purpose of determining the parameters of physical and mechanical parameters, dry and saturated unit weight, water absorption by weight and water absorption by volume, dry and saturated uniaxial compressive strength test, Los Angeles disintegration resistance, magnesium sulfate freezing thawing experiments were done.. When the results, obtained from the experiments which are suitable for TSE and ISRM, were examined according to TCDD Ballast Technical Specifications Göksun ophiolitic crustal rocks are available for conventional railways but not for the high speed train railways.