Doğu Marmara Bölgesinde ayva bahçelerinde görülen külleme hastalık etmeninin tanılanması ve yaygınlığının belirlenmesi
Determination of incidence and identification of powdery mildew pathogen in quins orchards in East Marmara Region
  1. Tez No: 577951
  2. Yazar: HAKAN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayva, külleme, yaygınlık, bulunma oranı, hastalık şiddeti, Quince, powdery mildew, prevalence, incidence and disease severity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
DOĞU MARMARA BÖLGESİNDE AYVA BAHÇELERİNDE GÖRÜLEN KÜLLEME HASTALIK ETMENİNİN TANILANMASI VE YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ Hakan ERDOĞDU Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Nedim ALTIN Temmuz 2019, 38 sayfa Ayva Doğu Marmara Bölgesinin önemli ürünlerinden birisidir. Son yıllarda Ayvada Külleme hastalığı sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu çalışma 2017 yılında Sakarya, Bursa, Bilecik ve Kocaeli illerinin ayva bahçelerinde görülen külleme hastalığının bulunma oranının, hastalık şiddetinin ve yaygınlığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Survey çalışmaları esnasında 1057 da ayva bahçesinde 119 adet örnekleme yapılmıştır. Survey çalışmalarında bölgedeki ayva bahçelerinin yaklaşık olarak %3'ü incelenmiştir. Örneklemeler Ağustos ayında gerçekleştirilmiştir. Örnekleme bahçenin köşegenleri boyunca tesadüfü olarak belirlenmiş ağaçların dört yönünden ve boy hizasından rastgele seçilen 20 adet 1 yıllık sürgünde her sürgünden 5'er adet yaprak olmak üzere toplam 100 yaprakta 0–5 skalasına göre yapılmıştır. Morfolojik ve moleküler olarak yapılan tanılama çalışmaları sonucunda ayva bahçelerinde külleme hastalığına neden olan etmenin Podosphaera clandestina olduğu belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda ayvada külleme hastalığının yaygınlık oranı, bulunma oranı ve hastalık şiddeti sırasıyla Sakarya ilinde %100, %83.07 ve %36.91, Bursa ilinde %93.58, %55.99 ve %25.70, Bilecik ilinde %100, %41.47 ve %10.66, Kocaeli ilinde %100, %84.10 ve %28.56 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF INCIDENCE AND IDENTIFICATION OF POWDERY MILDEW PATHOGEN IN QUINCE ORCHARDS IN EAST MARMARA REGION Hakan ERDOĞDU Düzce University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Plant Protection Master's Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nedim ALTIN July2019, 38 pages Quince is one of the most important products of East Marmara Region. In recent years, powdery mildew disease has begun to cause problems in Quince. This study was carried out to determine the incidence, disease severity and prevalence of powdery mildew disease in quince orchards of Sakarya, Bursa, Bilecik and Kocaeli in 2017. During the survey studies, 119 samples were made in 1057 da quince orchards. In the survey, approximately 3% quince orchard in the region has been examined. Samplings were carried out August. Ten trees were selected randomly from the field making an 'X' shape in field. Twenty shoots that were one year old were selected from these 10 trees (two shoots from each tree). From each of these shoots, 5 leaves were selected and disease incidence on these was evaluated using a 0-5 scale. As a result of the Morphological and molecular identification study, it is determined that the pathogen which causes powdery mildew in quince orchards is Podosphaera clandestina As a result of the evaluations, the prevalence, incidence and disease severity of powdery mildew disease in quince orchards were determined as 100%, 83.07%, 36.91%, in Sakarya province,93.58%, 55.99%, 25.70% in Bursa province, 100%, 41.47%, 10.66% in Bilecik province and 100%, 84.10 %, 28.56% in Kocaeli province, respectively.