Saftirik Greg'in günlüğü serisinin değerler bağlamında incelenmesi
The analysis of Saftirik Greg's diary series in the context of values
  1. Tez No: 578048
  2. Yazar: FATİH ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KARAKUŞ TAYŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler eğitimi, Saftirik Greg'in günlüğü, Türkçe öğretimi, Values education, Saftirik Greg's diary, Turkish teaching
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Saftirik Greg'in Günlüğü Serisinin Değerler Bağlamında İncelenmesi Son yıllarda dünyada ve ülkemizde adı sıkça duyulan Jeff Kinney'e ait Saftirik Greg'in Günlüğü serisi ülkemizde de ortaokul öğrencileri tarafından en çok okunan kitaplar arasında bulunmaktadır. Ortaokul öğrencileri tarafından çok tercih edilen bir seri olması çalışmanın hareket noktasını oluşturmakla birlikte amacı ilk kitabı 2007 yılında yayınlanmış olan ve son kitabı 2018 yılında yayınlanan Saftirik Greg'in Günlüğü serisinde yer alan 13 kitabı, 2018 Türkçe Öğretim Programında belirlenmiş olan 10 kök değer bağlamında incelemektir. Temel nitel desenin kullanıldığı bu çalışmada öncelikle 2018 Türkçe Öğretimi Programında belirlenmiş on kök değer kategori olarak alınmış, bu kategoriler elde edilen bulgular ışığında kodlara ayrılmış ve bulgu ve yorumlar bu belirlenen kodlar üzerinden verilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda eserlerde en çok yer alan değerin dürüstlük olduğu bunu sırasıyla yardımseverlik, adalet, sorumluluk, sabır, dostluk, öz denetim, saygı ve sevgi değerinin izlediği sonucuna ulaşılmıştır. Vatanseverlik değeriyle ilgili hiçbir bulguya rastlanılmamıştır. Tespit edilen bulgular ışığında incelenen eserlerin değer aktarımı konusunda yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Analysis of Saftirik Greg's Diary Series in the Context of Values In recent years, Jeff Kinney's Diary of Saftirik Greg's diary series, which is frequently heard in the world and in our country, is among the most widely read books by secondary school students in our country too.That its being the most preferred book series by secondary school students has become the starting point of the study and its aim is to examine 13 books in the context of 10 root values which were determined in the 2018 Turkish Curriculum, whose first book was published in 2007 and the last book was published in Saftirik Greg's Diary series published in 2018. In this study where basic qualitative design was used, first of all, 10 root values which were identified in the 2018 Turkish Language Teaching Program were taken as categories and these categories were divided into codes in the light of the findings which were obtained and the findings and comments were given over these determined codes. No evidence about patriotism was found. As a result of the analysis, it was concluded that the most important value in the works is honesty, followed by helpfulness, justice, responsibility, patience, friendship, self-control, respect and love. In the light of the findings which were detected, it was concluded that the works which were examined were insufficient in terms of value transfer.