Benlik kurgusunun sosyal onay ihtiyacı, kontrol odağı ve duygularını ifade edebilme ile ilişkisi
Indi̇vi̇duali̇ty regulati̇on soci̇al approval needs, itsrelati̇onshi̇p wi̇th focus of control and abi̇li̇ty to express feeli̇ngs
- Tez No: 578070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALP GİRAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kurgusu, Sosyal Onay İhtiyacı, Duygularını İfade Edebilme, Kontrol Odağı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde Benlik Kurgusunun Sosyal Onay İhtiyacı, Kontrol Odağı ve Duygularını İfade edebilme ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Veriler ilişkisel tarama modeline göre analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 öğretim yılında Mersin ve Arel Üniversitesinde eğitim öğretim gören 198 kadın (%56,9), 148 erkek (%42,5) olmak üzere yaşları (17-30) aralığında değişmek ile birlikte toplam 348 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılar, uygun / kazara örneklem yöntemi yoluyla belirlenmiştir. Araştırmada amaçlar doğrultusunda veri toplamak amacıyla“Sosyal Onay Ölçeği”,“Özerk-İlişkili Benlik Ölçeği”,“Duygu İfade Ölçeği”ve“Kontrol Odağı Ölçeği”kullanılmıştır. Sosyal Onay Ölçeği; Başkalarının Yargılarına Duyarlılık, Sosyal Geri Çekilme ve Olumlu İzlenim Bırakma olmak üzere üç alt boyuttan ve 25 maddeden oluşmaktadır. Özerk-İlişkili Benlik Ölçeği; İlişkili Benlik, Özerk Benlik ve Özerk-İlişkisel Benlik olmak üzere üç alt boyuttan ve 27 maddeden oluşmaktadır. Duygu İfade Ölçeği; Olumlu Duygu İfadesi, Yakınlık Duygu İfadesi ve Negatif Duygu İfadesi olmak üzere üç alt boyuttan ve 15 maddeden oluşmaktadır. Kontrol Odağı Ölçeği ise 47 maddeden ve iki alt boyuttan oluşmaktadır. Boyutlar; İç Kontrol Odağı ve Dış Kontrol Odağıdır. Örnekleme alınan öğrencilerin yaşlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t testinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde; değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre İlişkili Benlik boyutu ile özerk benlik arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunurken; Başkalarının Yargılarına Duyarlılık, Olumlu İzlenim Bırakma, Özerk-İlişkisel Benlik, Olumlu Duygu İfadesi, Yakınlık Duygu İfadesi ve Negatif Duygu İfadesi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Özerk Benlik boyutu ile Başkalarının Yargılarına Duyarlılık, Sosyal Geri Çekilme, Olumlu İzlenim Bırakma, İlişkili Benlik, İç Kontrol Odağı ve Dış Kontrol Odağı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; Özerk-İlişkisel Benlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Özerk-İlişkisel Benlik boyutu ile Sosyal Geri Çekilme, İç Kontrol Odağı, Dış Kontrol Odağı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; İlişkili Benlik, Özerk Benlik, Olumlu Duygu İfadesi, Yakınlık Duygu İfadesi ve Negatif Duygu İfadesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Değişkenlerin benlik kurgularını yordama düzeylerini belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre: Özerk Benliği; Başkalarının Yargılarına Duyarlılık, İç Kontrol Odağı ve Dış Kontrol Odağı yordamaktadır. İlişkili Benliği; Başkalarının Yargılarına Duyarlılık ve Yakınlık Duygu İfadesi yordamaktadır. Özerk-İlişkisel Benliği; Yakınlık Duygu İfadesi, İç Kontrol Odağı, Olumlu Duygu İfadesi ve Sosyal Geri Çekilme Yordamaktadır. Araştırma sonuçları, içinde yaşanılan toplumsal bağlamın, bireylerin benlik kurgularının şekillenmesinde önemli olduğunu göstermektedir ve Kağıtçıbaşı'nın üçlü benlik yapısını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between Individuality-Adjustment Needs, Focus Control and Expression of Emotions among university students. The data were analyzed according to the relational screening model. The study group of the study consisted of 348 students in the age range of (17-30) between 198 women (56,9%) and 148 men (42.5%) studying in Mersin and Arel University. Participants were identified by appropriate / accidental sampling method.“Social Approval Scale”,“Autonomous-Relational Individuality-Scale, ”Emotion Expression Scale“And Focus of Control Scale”were used to collect data for the study. Social Approval Scale consists of three sub-dimensions including Sensitivity to Social Reasoning, Social Retraction and Positive Impression and 25 other items. Autonomous-Relational Individuality-Scale consists of three sub-dimensions named Self-Related Individuality, Autonomous Individuality, and Self-Related Self Emotion Expression Scale and 27 other items The Focus Control Scale consists of three sub-dimensions named Positive Emotion Expression, Affection Expression and Negative Affect and 15 other items. It also includes two subscales and 47 other items. Its dimensions are Internal Control Focus and External Control focus. The“T”test was used to determine whether the ages of the students were differentiated according to gender. In the analysis of data; Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis was used to investigate the relationships between variables. According to the results of the research, whilst there was a negative correlation between the Self-Related Self dimension and the Autonomous Individuality, there is a positive correlation between the sensitivity of others, sensitivity of leaving positive impression, autonomous-relational individulatiy, positive emotion expression, affinity and negative amotion expression. Whilst there was a significant negative correlation between autonomous self-image and sensitivity to others perceptions, social withdrawal, positive repetition, associated individuality, internal focus control, there is a positive correlation between autonomous and relational individuality. Whilst there was a significant negative correlation between Autonomous-Relational individuality dimension and Social Retraction, Internal Focus Control, and External Focus Control; There is a significant positive correlation between the associated individuality, Autonomous individuality, positive Emotion Expression, Proximity Emotional Expression and Negative Affect Expression. Multiple regression analysis was used to determine the predictive levels of the variables. According to the results of this study: Autonomous individuality; Susceptibility to Internal judgment, Internal Focus Control, and External Focus are predicted. Associated individuality, Sensitivity and proximity to the judgment of others are predicted. Autonomous-Relational individuality; Proximity Emotion Expression, Internal Focus Control, Positive Emotion Expression and Social Retraction are predicted.