Formulation and physical characterization of high methoxyl pectin and sunflower oil wax emulsions
Yüksek metoksilli pektin ve ayçiçekyağı vaksı emülsiyonlarının formulasyonu ve fiziksel karakterizasyonu
- Tez No: 578178
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN GÖĞÜŞ, DOÇ. DR. HALİL MECİT ÖZTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pektin, Ayçiçek Vaksı, Parçacık Boyutu, Reoloji, NMR Relaksometre, Pectin, Sunflower Wax, Particle Size, Rheology, NMR Relaxometry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET YÜKSEK METOKSİLLİ PEKTİN VE AYÇİÇEK YAĞI VAKSI EMÜLSİYONLARININ FORMÜLASYONU VE FİZİKSEL KARAKTERİZASYONU AKKAYA, Sinem Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Danışman: Prof. Dr. Fahrettin GÖĞÜŞ İkinci Danışman: Doç. Dr. Mecit Halil ÖZTOP Temmuz 2019 69 sayfa Pektin bazı bitkilerin hücre duvarlarında bulunan bir polisakkarittir. Jelleşme özelliğinden dolayı gıda endüstrisinde sıkça kullanılır. Vakslar yaygın olarak gıda ürünlerinin su bariyeri özelliklerini geliştirmek için yenilebilir bir kaplama olarak kullanılırlar. Yağ, vaks ve polisakkaritler ile hazırlanan emülsiyonlarla ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, farklı konsantrasyonlarda ayçiçeği yağı vaksı ve pektin ile emülsiyonların hazırlanmasına ve parçacık boyutu, reoloji, ışık mikroskopu ve NMR relaksometre teknikleri kullanılarak bu emülsiyonların karakterizasyonu üzerine odaklanmıştır. Emülsiyonlar yüksek hızlı homojenizasyon yöntemi ile 5% vaks ve %5, %7, %10 pektin konsantrasyonunda hazırlanmıştır. Parçacık boyutu sonuçları 1-3 µm arasında kaydedilmiştir. Işık mikroskobu görüntüleri de, parçacık boyutu ölçümlerini desteklemektedir. Reoloji sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, akışkan tipinin pektin konsantrasyonuna bağlı olarak değişmediği sonucuna varılmıştır. Emülsiyonlar arasındaki farkı anlayabilmek için NMR relaksometri ile T2 (relaksasyon zamanı) da ölçülmüştür. T2 (relaksasyon zamanı) pektin konsantrasyonu arttıkça azalmaktadır ve relaksasyon zamanında meydana gelen değişim, emülsiyonların oluşumu ve stabilitesi üzerine fikir vermektedir. %5 pektin içeren örnek 312.48±4.70 ms ve %7, %10 için 197.62±1.26 ms, 115.24±1.87 ms olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMULATION AND PHYSICAL CHARACTERIZATION OF HIGH METHOXYL PECTIN AND SUNFLOWER OIL WAX EMULSIONS AKKAYA, Sinem M.Sc. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fahrettin GÖĞÜŞ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mecit Halil ÖZTOP July 2019 69 pages Pectin is a polysaccharide found on the cell walls of many plants. It is used often in food industry due to its gelling properties. Waxes are commonly used as edible coatings to enhance the water barrier properties of food products. There are many studies about emulsions, which are prepared with oil, wax and polysaccharides. This study focused on preparing emulsions with sunflower oil wax and pectin at different concentrations and characterization of the emulsions by using particle size, rheology, light microscope and low-resolution Time Domain NMR relaxometry experiments. Pectin and wax emulsions were prepared at concentrations of 5% wax and 5%, 7%, 10% pectin by using high shear homogenization. The mean particle size results of the emulsions were recorded between 1-3 µm. The optical microscope results confirmed the particle size measurements. Considering the rheology results, it was concluded that the flow behavior did not change depending on the pectin concentration. NMR spin-spin T2 relaxation times were also measured to understand the differences between emulsions. T2 (relaxation times) decreased, as pectin concentration increased and the change in relaxation times provided insight on the formation and stability of the emulsions. It was measured as 312.48±4.70 ms for 5% pectin containing sample and 197.62±1.26 ms, 115.24±1.87 ms for 7% and 10%.