Materyalizmin satın alma tarzlarına etkisi: Aksaray ilinde bir çalışma
The effect of materialism on purchasing styles: A study in Aksaray
  1. Tez No: 578247
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM ALTINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VESİLE ÖZÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Materyalizm, Plansız Satın Alma, Hedonik Satın Alma, Kompulsif Satın Alma, Consumer Behavior, Materialism, Impulsive Buying, Hedonic Buying, Compulsive Buying
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde tüketim kültürünün değişmesiyle tüketicilerin satın alma davranışları da değişiklik göstermiştir. Geçmiş yıllarda tüketici, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak isterken günümüzde toplumdaki konumunu belirtmek veya belli bir konum elde etmek için maddiyata dayalı ve statü göstergesi yüksek olan ürünleri tüketmek istemektedir. Maddi varlıkları hayatının merkezine koyan tüketiciler materyalist eğilimlerle satın alma işlemini gerçekleştirmektedir. Tüketiciler alışverişi yalnızca lüks ve rasyonel ihtiyaçlarını karşılamak için değil boş zamanlarını değerlendirmek, stresten kurtulmak veya alışverişten zevk almak için de gerçekleştirmektedir. Günümüz tüketicileri rasyonel davranışlardan uzaklaşarak duygusal davranışların ağır bastığı plansız, hedonik ve kompulsif satın alma davranışı göstermektedir. Bu çalışmanın temel amacı materyalizmin plansız, hedonik ve kompulsif satın alma tarzları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu amaçla geliştirilen bir anket formu Aksaray ilinde yaşayan 450 kişilik bir örnek üzerinde uygulamıştır. Materyalizmin plansız, hedonik ve kompulsif satın alma tarzları üzerindeki etkisini belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, materyalizmin plansız, hedonik ve kompulsif satın alma tarzları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the change in consumption culture, consumers buying behaviors have also changed. In the past years, consumer, to meet their compulsory needs in order to indicate their position in society today, or to obtain a certain position based on the material and wants to consume products with high status indicator. Consumers, who place tangible assets at the center of their lives, make purchases with materialistic tendencies. Consumers do shopping not only to meet their luxurious and rational needs, but also to enjoy their leisure time, to relieve stress or to enjoy shopping. Nowadays consumers move away from rational behaviors and show impulse, hedonic and compulsive buying behaviors that effect emotional behaviors. The main purpose of this study is to determine the effect of materialism on impulsive, hedonic and compulsive buying styles. A questionnaire developed for this purpose was applied on a sample of 450 people living in Aksaray. Multiple Regression Analysis was applied to determine the effect of materialism on unplanned, hedonistic and compulsive purchasing styles. As a result of the analyzes, it was concluded that materialism has a statistically significant effect on unplanned, hedonic and compulsive purchasing styles.