Erzincan yöresinde erozyon kontrol ve ağaçlandırma çalışmalarının genel bir kritiği
- Tez No: 57833
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afforestation, Terrace, Erosion, Vegetation, Erosion Control VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu araştırma, Erzincan ili ve yöresindeki erozyonla mücadelede geniş kapsamlı çalışmaları yapan OGM'ce ve DSİ gibi kamu kuruluşlarının bu mücadelede şimdiye kadar kullandıkları yöntemler ile arzu edilen hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını ortaya koymak ve başarı derecesine göre alternatif seçeneklere gerek olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Erzincan yöresine ait 4 farklı alanda yürütülmüştür. Her bir araştırma alanı projeler bazında ele alınmış, elde edilen veriler ışığında bölgede meydana gelen başlıca erozyon olayları, bunlara karşı alınan önlemleri ortaya koymaya çalışılmıştır. Erozyonu önlemede yapılan ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan bitki türleri ile başarı oranı istatistikı analizlerle kontrol edilmiştir Bugüne kadar yapılan çalışma sonucunda olağanüstü doğa tahripleri haricinde yapraklı türler (Badem, Meşe, Yalancı Akasya gibi) ile yapılan ağaçlandırma çalışmalarının kısmen başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Ağaçlandırma, Teras, Erozyon, Vejetasyon, Erozyon Kontrolü V
Özet (Çeviri)
SUMMARY A GENERAL CRITIGUE OF EROSION CONTROL AND AFFORESTATION STUDIES IN THE ERZİNCAN REGION Erzincan ıs one of the most important regions which have suffered from erosion. Therefore, the state authorities for forestry, soil and water conservation, hydraulic works have replied with various ameliorative measures for 34 years in the region. Erosion control works especially carried out by forestry services generally covering upper watersheds and consist of vegetative and technical measures. On the other hand, due to the inconvenient sites factors of this region, the degree of the success of the rehabilitation works is primarily dependent upon selection and application of sound soil conservation methods. However, the results of the works which are necessary to evaluate the methods have not been determined yet. The study was carried out for this purpose. Four study areas are located in Erzincan. Erosion control treatments which have been taken so far in the eroded areas where are in Erzincan region, include cultural and technical practices. Of these, the combinations of technical and cultural measures which have been taken to rehabilitate streams having some flooding problems are successful.