360 derece performans değerlendirme sisteminin metal sektöründeki yöneticiler üzerine etkileri
The effects of 360 degree performance evaluation system on executives in the metal sector
- Tez No: 578356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 360 derece performans değerlendirme, metal sektörü, verimlilik. anova, lsd, 360degree performance evaluation, metal industry, productivity, anova lsd
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma kapsamında ekonominin temel dinamiklerinden biri olan metal sektöründe, Kocaeli'nde bulunan KOBİ üstü firmaların personel yapıları incelenmiş ve sektörde bulunan firmaların çalışan yapısının, teknolojide meydana gelen ilerlemelere bağlı olarak mavi yakalı çalışandan, beyaz yakalı çalışana doğru ciddi oranda evirildiği görülmüştür. Önceleri maaş artışları, işten çıkarmalar ve özlük işleri takibi amaçlı kullanılan performans değerlendirme sistemleri yeterli görülüyordu. Günümüzde ise artan beyaz yakalı çalışan sayısı ve insanın sadece bir“kaynak”değil ''kıymet ''olduğu anlayışı gelişmiştir. Stratejik yönetsel anlayış, çalışanların sadece bu günkü değil, gelecekteki performansının ve verimliliğinin belirlenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Yapılan bu çalışma sonucu, performans değerleme sistemlerinden beklenen çıktıların klasik performans yöntemleri ile mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Bu çalışma ile 360 derecelik performans değerlendirme sisteminin stratejik insan kaynaklarının geleceğe yönelik hedef, vizyon ve misyonlarının belirlenmesinde sağlıklı sonuçlar sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, one of the basic dynamics of the economy, the staff of SME firms in Kocaeli is examined and it has been seen that the working structure of the companies in the sector has evolved from the blue - collar workers to the white - collar worker seriously depending on the progress of the technology. Previously, performance evaluation systems, which were used primarily for salary increases, job cuts and personal affairs, seemed enough. Nowadays, there is a growing understanding of the increasing number of white-collar workers and that people are not just“resources”but“valuables”. Strategic managerial understanding has shown that employees need to determine not only their present performance but also their future performance and productivity. The result of this study is that it is not possible with the classical performance methods of the outputs expected from performance evaluation systems. With this study, it is revealed that 360 Degree Performance appraisal system provides healthy results in determining the targets, vision and missions of the strategic human resources for the future.