Arkaik ve Klasik Dönem eski Yunan toplumunda ölüm kavramı
The concept of death Archaic and Classical Period in ancient Greek society
- Tez No: 578355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖZKAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hellen, Arkaik, Klasik, Ölüm, Mezar, Greek, Archaic, Classical, Death, Tomb
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tarih boyu kendini bilen insanın farkında olduğu en önemli bilgilerden biri ölüm olgusu olmuştur. İnsansı atalarımızdan itibaren bu ölüm olgusunun farkına varmış olmalıyız. Bugün dahi insansı maymun sürüleri içerisinde bulunan bir üyenin ölümüne sürünün diğer insansı maymun üyelerinin saygılarını sunması görülen bir durumdur. Yani on binlerce yıldır insanlar ve insansı ataları ölümün ve dolayısıyla bu ölüm adı verilen durumun kendi başlarına da geleceğinin farkındadırlar. Bu yok olup gideceğinin farkında olma bilgisi ilkel atalarımıza bir şekilde kendini sonsuz kılma dürtüsü katmış olmalıdır. Fransa'nın Chauvet Mağarası'nda bulunan duvar resimlerinden, Neandertal mezarlarında bulunan objelere ve oradan Mısır'ın ünlü Keops Piramidi'ne kadar, insanlığın yaratmış olduğu tüm kültür varlıkları bu sonsuz olma dürtüsünün tinsel dışavurumu olmuştur. Kuzey Kafkasya'dan kopup Balkanlar'a oradan da tüm Ege Denizi çevresine yayılan Hint-Avrupalıların torunları Hellenler de; hem yerleştikleri bölgenin kültürü hem de Hint-Avrupalı atalarının geliştirdiği ölüm anlayışı çerçevesinde geniş bir ölüm kozmolojisi ve ölüm ritüeli biçimi geliştirmişlerdir. Ölüyü kahramanlaştırma ve onu ölümsüz kılmak Hellenlerdeki en belirgin ölüm sonrası meselelerden olmuştur. Hellen kültürünün her döneminde Athanatos (Αθάνατος) yani ölümsüz kılma anlayışı damgasını vurmuştur. Homeros'un Ilyada adlı eseri de aslında Akhilleus'a adanmış bir mezar anıtından başka bir şey değildir. Bizim çalışmamızda amaçladığımız şey ise antik metinlere arkeolojik kanıtlar arayarak, Hellen tarihinin Arkaik ve Klasik Dönemlerde ölüm kavramını nasıl ele aldığını ve ne tür farklı ritüeller geliştirdiğini ortaya koymak olmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important knowledge that a self-aware person has throughout history is the phenomenon of death. We must have been aware of this death phenomenon since our hominid ancestors. It can be even observed today that the pack of the humanoid monkeys showing their respect to the member they have lost. In other words, people and their human ancestors have been aware of the concept of death, and the situation that they will face for thousands of years. This idea of vanishing from the earth made our primitive ancestors to have the impulse of making themselves immortal. Examples like; the murals from the Chauvet Cave in France, the objects that are found in Neanderthal graves, and the famous Great Pyramid of Egypt put in evidence the spiritual manifestation of this eternal impulse. The descendants of Indo-Europeans; The Greeks, who were spread around starting from the North Caucasus till the Balkans and to the entire Aegean Sea, developed a wide form of death cosmology and death ritual regarding the areas where they were settled and the culture of their ancestors. Heroizing the dead and making it immortal have been one of the most obvious post-mortem issues in the Greeks. In every period of the Ancient Greek culture, Athanatos, which is described as the concept of immortality had its high impact on every era. Homer's Iliad, is a work nothing more than a funerary monument dedicated to Achilles. In our study, we aim to find archaeological evidence in ancient texts in the periods of the Archaic and Classical of the Greek History and try to reveal how this concept was handled and what types of rituals have been developed.