The factors influencing Moroccan community to purchase online from Chinese retailers
Faslı müşterilerin Çinli perakendecilerden online satın alımlarını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 578398
  2. Yazar: EL MEZİANİ MARYEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARİD HUSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Servqual, Duyarlılık, Yetkinlik, İtibar, Tutum, Servqual, Responsiveness, Competence, Ease of use, Reputation, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde, Faslı müşteriler, online bankacılığa kolaylıkla erişebilmektedir. Bu müşterilerin çoğu, Çinli perakendecilerle e-ticaret yapmaktadır. Fas'taki teknoloji devrimi ile birlikte toplum, Çin platformları ile yapılan online alışverişin kalitesine ikna olmuştur. Tezin temel amacı Faslı müşterilerin Çin perakendecilerden satın alımlarını etkileyen önemli faktörleri belirlemektir. Aracı değişken yaklaşımı ile dört ana etken (duyarlılık, yetkinlik, kullanım kolaylığı ve itibar) belirlendikten sonra 203 e-ödeme kart sahipleri ile bir anket yapılmıştır. Araştırma modeli yapıları istatistiksel yazılım yardımı ile analiz edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen temel bulgu ; SERVQUAL boyutlarının, müşterilerin satın alma niyetinde doğrudan ve dolaylı bir etkiye sahip olduğudur. Bu çalışmanın sonuçları, Faslı online perakendecilerin mevcut stratejiler hakkında tekrar düşünmelerine ve Faslı müşterilerin online alışverişe yönelik algılarını dikkate alarak etkili pazarlama stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, a considerable number of Moroccan customers have easy access to the internet and online banking. Most of them trust the e-commerce, towards Chinese retailers. Also, the technology revolution in Morocco, confırms that the above mentioned community, is totally convinced with the quality of online shopping through Chinese platforms. The main purpose of this study is to investigate the factors influencing the Moroccan community to purchase from Chinese retailers. A survey was conducted on a sample of 203 e-pay cardholders, after determining four key factors (Responsiveness, Reliability, Competence, Ease of use), with Attitude as a mediator variable. Research model constructs were analyzed with the help of SPSS as a statistical software. The main finding of this research indicated that the above mentioned SERVQUAL dimensions demonstrate a direct and indirect impact on customer intention to purchase. The findings of this study can help Moroccan online retailers to rethink about the existing strategies,and develop effective marketing plans by taking into consideration the perception of Moroccan customers about online shopping.