İklimlendirme işletmelerinde finansal tablolar analizi ve bir uygulama
Analysis of financial statements in heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) sector and an application
  1. Tez No: 578408
  2. Yazar: ALPAGUT ERTURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İklimlendirme, Finansal Tablolar, Finansal Tablolar Analizi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ülkemizdeki tüm sektörler gibi ekonomik, stratejik ve siyasal gelişmelerden etkilenmekte olan iklimlendirme sektörü, inşaat yatırımlarının son yıllarda yaşadığı ivmelenme ile gelişim göstermektedir. Bu gelişim şirketlerin hem kendileri hem de içlerinde bulundukları sektöre ait finansal planlama ve kontrol faaliyetlerinin sonuçlarının incelenebilmesi, geçmiş dönemlere ait faaliyet sonuçlarından elde edilen verilerin geleceğe yön verebilmesini sağlamak adına finansal tablolara ve bu tabloların analizine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Yapılan bu çalışmada; tüm bu gelişmeler karşısında iklimlendirme sektörünün sergilemiş olduğu gelişimin gözlemlenerek, göstermiş olduğu performansın finansal analiz teknikleri yardımıyla açıklanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanmış olan iklimlendirme sektörüne ait geçmiş ve güncel dönem sektör ortalaması finansal tabloları, Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin aynı dönemlere ait bağımsız denetimden geçmiş, Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarıyla karşılaştırılmıştır. İklimlendirme sektörünün mali yapısının gelişimi ve performansı finansal analiz teknikleri vasıtasıyla analiz edilmiş, bu sonuçlardan elde edilen veriler günden güne derinleşen rekabet ortamında finansal analizin önemi göz önüne alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The HVAC sector, affected by economic, strategic and political developments like all sectors in Turkey, is developing with the acceleration of construction investments in recent years. This development has increased the need for analyzing the results of financial planning and control activities of both the HVAC sector and the companies themselves, in order to ensure that the data obtained from the results of the previous period's activity can guide the future. In this study, the development of the HVAC sector in the face of all these developments was observed and the performance demonstrated by the help of financial analysis techniques was aimed to explain. For this purpose, the sector average financial statements prepared by the Central Bank of Turkey belonging to the past and current period of the HVAC sector in the probable crisis environment are compared with the Alarko Carrier Industry and Trade Inc's independent audit of the same period's financial statements, that are prepared in accordance with the financial reporting standards of Turkey, analyzed by means of financial analysis techniques and interpretation of the results. The development and performance of the financial structure of the HVAC sector were analyzed by means of financial analysis techniques and the data obtained from these results were interpreted by taking into consideration the importance of financial analysis in the competitive environment. Key Words : HVAC Sector, Financial Statements, Financial Statements Analysis.