Kahramanmaraş yöresinde yumurta tavuğu kümeslerinin fiziksel ve teknik yeterliliklerinin araştırılması
Investigating structural and technical sufficiency of laying houses in Kahramanmaraş region-Turkey
  1. Tez No: 136518
  2. Yazar: YUNUS ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN DELİBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kümesler, tavukçuluk, hayvan barınakları, iklimlendirme, Poultry houses, poultry production, animal barns, climate. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Dünya nüfusu arttıkça, dünyada giderek azalan doğal kaynakların daha ekonomik kullanılmasının önemi de artmaktadır. Bu durum, doğal kaynakların değerlendirilmesi için yapılan projelerde, ekonomi, verimlilik ve dayanıklılık dengesinin sağlanmasında, mühendislik çözümlerinin önemini de arttırmaktadır. Bitkisel ve hayvansal ürünler insanlar için önemli beslenme kaynaklarını oluşturmaktadır. Hayvansal ürünlerden et, süt ve yumurta beslenmede önemli protein kaynaklarmdandır. Sağlıklı beslenmede ise, beyaz et ve yumurtanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Beyaz et ve yumurta üretiminin temel öğeleri ise, tavuklardır. Tavuklardan elde edilecek verim, bakım, besleme ve ıslah gibi önlemlerin yanında, hayvanların teknik ilkelere uygun yapılmış kümeslerde yetiştirilmeleri ile arttırılabilir. Herhangi bir bölgeye yapılması düşünülen hayvan barınakları planlanırken, yörenin iklimi, yapı sistemleri, yöreye uygun yapı malzemeleri ve yetiştiricilik şekli dikkate alınmalıdır. Tavuk yetiştiriciliğinde ve yumurta üretiminde, üzerinde durulması gereken ve verimi doğrudan etkileyen jevreşeLfektörler, sıcaklık, oransal nem, ışık şiddeti ve havalandırmadır. Çevre koşullarının istenen düzeyde olmaması, tavukçuluk işletmelerinden beklenen verimin alınmamasına ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu nedenle, ekonomik ve verimli hayvancılık işletmelerini, bütün bu öğeleri birlikte değerlendirebilen, konusunda iyi yetişmiş teknik elemanlar ve mühendisler yapabilirler. Bu araştırmada, Kahramanmaraş'taki mevcut kafes ve yer sistemi yumurta tavukçuluğu kümeslerinde, kümes içi çevre koşullan ve kümeslerin fiziksel durumları incelenerek, bu kümeslerin proje hataları ve üretimde ortaya çıkan sorunlar belirlenmiştir. Ayrıca, yörede yumurta tavukçuluğu kümeslerinin yapımı için gerekli proje kriterleri saptanmış olup, bu kriterlere uygun örnek kümes projeleri çizilmiştir. Yapılan ölçüm ve gözlemler sonucunda, kümeslerin yönlendirilmesinde, taban alanının düzenlenmesinde, yapı elemanlarının boyutlandırılmasmda, kafes sistemi kümeste genel olarak planlama ilkelerine uyulduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The more the importance of use of word resources getting fewer increases with increasing the world population. This increases the importance of engineering solution for the getting economic, productive and durable balance in the projects to be done for evaluating natural resources. Vegetable and animal products constitute very important resources for human beings. Meat, milk and eggs from animals are source of protein, which is important in feeding. In healthy feeding, the importance of white meat and eggs is getting more important. The essential element of white meat and egg production is poultry. The productivity of poultry can be increased with growing animal in houses by following technical principals as well as maintained, feeding and animal breeding. While planning an animal barn in one region, climate, building systems, building materials and fattening systems should be beard in mind. In poultry and egg production, the most important environmental factors effecting the production directly are temperature, humidity, lighting and ventilation. Unsuitable environmental conditions result in the low production and economical losses. Therefore^ it was concluded that only experienced workers and engineers could do economic and productive enterprises for growing animals. In this study, project errors and problems resulted from productions were determined by investigating environmental conditions in poultry house and physical states of poultry houses in laying houses available in Kahramanmaraş region. Also, the effects of project criteria for making laying houses in the region were determined and sample projects were drawn for laying houses. As a result, in directing the poultry houses, arranging the basic field, sizing the elements of structure, cage systems were generally followed and the planning rules in poultry houses.