İklimlendirme sektöründe yeniden kullanılabilir ambalaj kullanımı: Örnek uygulama
Reusable packaging in the air conditioning industry: A case study
- Tez No: 973143
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAHİT UNGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeniden Kullanılabilir Ambalaj, Maliyet, Sustainability, Reusable Packaging, Cost
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik çevresel bir unsur olarak görülse de ekonomik ve sosyal boyutları da içerir. Tekrar kullanılabilir ambalaj ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunsa da mevcut literatürde tekrar kullanılabilir ambalaj talebini, finansal faydalarını (örn. Skerlic ve Muha, 2020) ve çevresel etkilerini (örn. Asim, 2022) belirlemeye yönelik çok az çalışma bulunmaktadır. Bu alandaki boşluğu doldurmak bu çalışmanın motivasyonu olmuştur. Daha spesifik olarak, bir vaka çalışması yöntemi kullanarak, bu çalışma yeniden kullanılabilir ambalaj talebini, eşik noktasını ve maliyet ve kârlılık analizlerini tahmin edecektir. Bu çalışmada bir vaka çalışması yöntemi kullanılmıştır. Bir vaka çalışması, bir konunun ayrıntılı bir incelemesidir (Punch, 2011). Araştırmanın evreni, dünyanın klima sektöründe lider bir Japon şirketi olan Daikin ile sınırlıdır. Şirket Türkiye'de bir fabrika işletmektedir ve veriler bu fabrikadan toplanmıştır. Bu araştırma, dört farklı malzemenin yeniden kullanılabilir ambalajlarda taşınmasının nicel yöntemler kullanılarak ekonomik fizibilitesini incelemiştir. En uygun malzeme olarak belirlenen dört farklı klima dış ünite kapağı incelenmiş ve ortak ölçülerde bir paket içerisinde taşınabileceği görülmüştür. Öncelikle bu parçalar için ortak bir yeniden kullanılabilir ambalaj boyutu ve tipi belirlenmiştir. Daha sonra niceliksel talep tahmin yöntemi olan Üstel Düzeltme Modeli kullanılarak gelecek dönemler için optimum paket sayısı belirlenmiş ve belirlenen paket sayısına göre yatırım maliyeti hesaplanmıştır. Yeniden kullanılabilir ve tek kullanımlık ambalajlar için yatırım maliyeti hesaplandıktan sonra yatırımın denge noktası ve geri ödeme süresi belirlenmiştir. Son olarak önümüzdeki dört yıl için kârlılık hesaplanmıştır. Tekrar kullanılabilir ambalaj malzemesi için üstel düzeltme ile talep tahmini yapıldıktan sonra, yatırımın denge noktası kullanım miktarının 15.041 birim olduğu bulundu. Yatırım, tekrar kullanılabilir ambalaj kullanımının dokuzuncu ayından itibaren şirkete kâr getirmeye başlamaktadır ve 4 yılda yaklaşık 265.000 € kar hesaplanmıştır. Yatırımın karlılığı ilk yıl %32,5, ikinci yıl %156,75, üçüncü yıl %256,66 ve dördüncü yıl %356,91 olarak hesaplanmıştır. Analizler, yeniden kullanılabilir ambalaj kullanmanın işletmelere uzun vadede önemli finansal kazanımlar sağladığını göstermektedir. Ayrıca karbon ayak izinin azaltılması ve atık yönetimi gibi faktörler açısından çevresel sürdürülebilirlik üzerinde olumlu etkiler belirlenmiştir. Analizler, geri dönüştürülmüş ambalaj kullanmanın dört yılda yaklaşık 265.000 Euro tasarruf sağladığını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın yöneticiler ve politika yapıcılar için çeşitli çıkarımları vardır. Geri dönüştürülebilir ambalaj kullanımını artırmak için işletmelerin geri dönüştürülebilir ambalaj sistemlerinin maliyet avantajları ve çevresel faydaları konusunda da bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Diğer çıkarımlar arasında geri dönüştürülebilir ambalaj kullanımını teşvik edecek kamu politikaları geliştirmek, sürdürülebilir ambalaj için yasal düzenlemeleri güçlendirecek finansal destek programları oluşturmak ve ambalajlama süreçlerinde akıllı izleme sistemleri ve geri dönüşüm teknolojileri uygulayarak süreçleri daha verimli hale getirmek yer alıyor.
Özet (Çeviri)
Although the sustainability aspect is seen as a given, it also includes economic and social dimensions. Although reusable packaging contributes to economic and sustainability, there are few studies in the existing literature to determine the demand for reusable packaging, its financial benefits (e.g. Skerlic ve Muha, 2020) and growth situations (e.g. Asim, 2022). This has been the motivation that complements students in this field. More specifically, using a case study method, this study will estimate the demand for reusable packaging, equivalent cost, and cost and profitability analysis. This study used a case study method. A case study is a detailed examination of a topic (Punch, 2011). The universe of the research is limited to Daikin, a leading Japanese company in the world's air conditioning sector. The company operates a factory in Türkiye and the data was collected from this factory. This research examined the economic feasibility of transporting four different materials in reusable packaging using quantitative methods. Four different air conditioner outdoor unit covers determined as the most suitable material were examined and it was seen that they could be carried in a package with common dimensions. First, a common reusable packaging size and type were determined for these parts. Then, the optimum number of packages for the future periods was determined using the Exponential Smoothing Model, which is a quantitative demand estimation method, and the investment cost was calculated based on the determined number of packages. After calculating the investment cost for reusable and disposable packages, the balance point and payback period of the investment were determined. Finally, profitability was calculated for the next four years. After the demand forecast for reusable packaging material was made with exponential smoothing, the equilibrium point usage amount of the investment was found to be 15,041 units. The investment starts to bring profit to the company from the ninth month of reusable packaging use and a profit of approximately €265,000 was calculated in 4 years. The profitability of the investment was calculated as 32.5% in the first year, 156.75% in the second year, 256.66% in the third year and 356.91% in the fourth year. The analysis shows that using reusable packaging provides significant financial gains for businesses in the long term. In addition, positive effects on environmental sustainability have been identified in terms of factors such as reducing carbon footprint and waste management. The analysis revealed that using recycled packaging saves approximately 265,000 Euro in four years. This study has several implications for managers and policy makers. In order to increase the use of recyclable packaging, businesses should also be made aware of the cost advantages and environmental benefits of recyclable packaging systems. Other implications include developing public policies to encourage the use of recyclable packaging, creating financial support programs to strengthen legal regulations for sustainable packaging, and making processes more efficient by implementing smart monitoring systems and recycling technologies in packaging processes.