Milliyetçi-mukaddesatçı bir dergi: Toprak dergisi (1954-1961)
A nationalist-conservative journal: Journal of Toprak (1954-1961)
  1. Tez No: 578427
  2. Yazar: GÜLÜMSER GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN BEDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Dergisi, İlhan Egemen Darendelioğlu, Antikomünizm, Türk Milliyetçiliği, Journal of Toprak, İlhan Egemen Darendelioğlu, Anti-Communism, Turkish Nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
1954-1968 yılları arasında aralıksız çıkan Toprak Dergisi milliyetçi dergi bağlamında, dönemin istikrarlı ve talep gören dergilerindendir. Dergi, sahibi İlhan Darendelioğlu ile adeta özdeşleşmiştir. Derginin ilk çıktığı 1947 yılında henüz bir lise öğrencisi olan Darendelioğlu, Toprak ile büyümüş ve olgunlaşmıştır. Aylık olarak yayınlanan Toprak Dergisi, yüksek satış oranları sayesinde yayın hayatına rahat bir şekilde devam etmiştir. Antikomünist bir yapısı olan dergi, ülkedeki her türlü sol kişi ve harekete karşı savaş açan hırçın bir üsluba sahiptir. Sadece solcular değil, milliyetçi görüş dışındaki herkes, Toprak için adeta bir muhalif vasfındadır. Bu sebepledir ki Toprak bazı dönemlerde aşırı sağ olmakla dahi suçlanmıştır. Yapılan çalışmada, Toprak Dergisi'nin II. Dönemi sayılan 1954-1961 arası dönem ele alınmıştır. 1960 askeri müdahalesi öncesi, DP Hükümeti ile iyi geçinen hatta savunucusu olan dergi, 1960 sonrası fikrini değiştirecektir. Derginin değişmeyen bir unsuru ise tek parti dönemi uygulamaları nedeniyle CHP'ye ve İnönü'ye olan karşıtlığıdır. 1954-1961 arası dönemde dergide işlenen temel konular“Milliyetçilik”ve“Komünizm”dir. Toprak Dergisi için, ülkede McCartycilik akımını üstlenmiştir diyebiliriz. Dergi, sol ve komünist olarak adlandırdıkları kişi ve eserlerini uzun uzadıya hatta bu kimselerin resimlerini koyarak ifşa etme politikasını şiar edinmiştir. Antikomünizmin temel dayanağı olarak dergide işlenen bir diğer konu ise“Din”dir. Dergi, milliyetçiliğin tüm renklerinden fikir adamlarını, siyasetçileri, yazarları, şairleri ve öğrencileri çatısı altında toplamıştır. Toprak Dergisi, milliyetçilik adına sadece Türkiye sınırları içindeki problemleri değil“Dış Türkler”meselesinide sıkça ele almış, hatta Orta Asya kökenli yazarlara bünyesinde yer vermiştir. Dergi sadece teorik bilgileri değil, gündelik yaşanan olayları da milliyetçi ve antikomünist bir çerçeve dâhilinde değerlendirmiştir. Bunun yanında daha pek çok konu Toprak Dergisi'nde ele alınmıştır. Çalışma, Toprak Dergisi'nin tüm içeriğini analiz edip, Türk Siyasi Düşünce hayatına etkisi ve katkısını değerlendirmek üzere hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Between 1954 and 1968, the periodical Toprak Journal is one of the stable and demanding periodicals in the context of nationalist journal. The journal has become synonymous with its owner İlhan Darendelioğlu. The journal was published fort he first time in 1947, yet a high school student, Darendelioğlu, grown and matured with Toprak. Toprak Journal, which was published monthly, continued its broadcasting life with its high sales rates. The journal, which has an anti-Communist structure, has a wicked style that has waged war against any left person and movement in the country. Not only the leftists, but everyone outside the nationalist view, is an enemy for the Toprak. It is for this reason that the Toprak has been accused even of extreme right at some time. In the study, the period between 1954 and 1961, which is counted as 2nd period of the Toprak Journal, is discussed. Before the 1960 Coup, the magazine even advocated with the DP government would change its mind after 1960. An unchanging element of the journal is its opposition to RPP and Inönü because of its practices in single-party period. In the period between 1954 and 1961, the main topics covered in the journal were Nationalism and Communism. For the Toprak Journal, we can say that the country has assumed the McCartian movement. They have adopted the policy of exposing the left and the communist to the long term or even the pictures of the people and their works. Another issue that is handled in the journal as the basis of Anti Communism is religion. In the journal, he gathered ideas, politicians, writers, poets and students from all colors of nationalism under the same roof. Toprak Journal, on behalf of nationalism not only the problems within the borders of Turkey Exterior, Turkey has also been dealt often made even home to writers from Central Asia. The journal evaluated not only the theoretical knowledge but also the daily events within a nationalist and anti-communist framework. In addition, many other topics are discussed in Toprak Journal. The study was designed to analyze the entire content of Toprak Journal and to evaluate its impact on Turkish Political Thought life and its contribution.