Eko-belediye modelinin dünyadaki örnekleri ve Türkiye'ye uygulanabilirliği
Examples of eco-municipality models in the world and it's applicability to Turkey
  1. Tez No: 578460
  2. Yazar: ŞAHİDE NUR OCAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEHBİ ALPAY GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eko-belediye, Sürdürülebilir Gelişme, Çevre, Çevre Yönetimi, Eco-municipality, Sustainable Development, Environment, Environmental Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Geçmişten günümüze insanlığın en önemli ortak değerlerinden biri olan çevre, özellikle Sanayi Devrimi sonrası yaşanan problemlerin göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşması nedeniyle önem kazanmış ve gündeme gelmiştir. 1900 yılların ikinci yarısında çevre sorunlarının uluslararası boyutlara taşınmasıyla beraber çevreye yönelik bir çok girişim gerçekleştirilmiştir. 1987'de BM Brundtland Raporu'nda yer alan sürdürülebilir gelişme kavramı önem kazanmış ve 1992 Rio Konferansı'yla bir çok alana yayılmıştır. Bu doğrultuda birçok sürdürülebilir gelişme modeli ortaya çıkmıştır. Eko-belediye anlayışı da sürdürülebilir bu modellerden biridir. Sürdürülebilir gelişme politikalarının yerel yönetimlerce uygulanabilmesinin birçok avantajlı tarafı bulunmaktadır. Bu nedenle Eko-belediye yaklaşımı sürdürülebilir gelişme açısından önemli bir modeldir. Aynı zamanda demokratik yapısı ve işbirlikçi ruhunun oluşu, yönetişim anlayışını da içinde barındırmaktadır. Türkiye'de belediyeler çevre konusunda birçok çalışma yapmış olsa da, tam anlamıyla bir Eko-belediyenin varlığından söz etmek mümkün değildir. Tezin amacı, Eko-belediye modelini tanıtarak, Türkiye'de Eko-belediye modelinin, Belediye ve Büyükşehir Belediye yasaları doğrultusunda uygulanabilir mi sorusuna yanıt bulabilmektir.
Özet (Çeviri)
The environment, which is one of the most important common values of humanity from the past to the present, has gained importance and has become a current issue because of the problems that cannot be ignored especially after the Industrial Revolution. In the second half of the twentieth century, environmental problems were brought to international levels and many initiatives were taken towards the environment. In 1987, the concept of sustainable development in the UN Brundtland Report gained importance and spread to many areas with the 1992 Rio Conference. In this context, many sustainable development models have emerged. The concept of Eco-municipality is one of these sustainable models. There are many advantages to the implementation of sustainable development policies by local governments. Therefore, the Eco-municipality approach is an important model in terms of sustainable development. At the same time, it has an understanding of governance because of the democratic structure and the existence of a collaborative spirit. Even though municipalities in Turkey have done a lot of work on the environment, it is not possible to mention the existence of an eco-municipality, literally. The aim of this thesis is to introduce the Eco-municipality model and find answers to the question of can it be applied to Eco-municipality model in accordance with the law of Municipality and Metropolitan Municipality in Turkey.