Uluslararası insan kaynakları yönetiminin yereldeki uygulamalarına yönelik bir araştırma
A study about local applications of international human resources management
  1. Tez No: 578526
  2. Yazar: MURAT AYVAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE EREN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi, Yerel Bağlam, Nitel Yöntem, International Human Resources Management, Local Context, Qualitative Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Küreselleşme sürecinde etki gösteren ekonomik, siyasal, teknolojik, kültürel ve toplumsal değişimler çok uluslu işletmelerin sayıca artarak dünya ekonomisinde belirleyici bir güç haline gelmelerine neden olmuştur. Uluslararası boyutlara taşınan rekabete ayak uydurma sürecinde örgüt yapılarını ve yönetsel faaliyetlerini yeniden düzenleyen uluslararası işletmeler, insan kaynakları yönetimine dair uygulamalarında bir çeşitliliğe ihtiyaç duymuşlardır. Özellikle farklı ülkelerin işgücü piyasalarından sağlanan istihdamlar uluslararası işletmelerin insan kaynakları yönetimine uluslararası bir boyut kazandırmasına ön ayak olmuştur. Bu gereklilik insan kaynakları yönetiminin ulusal ve küresel gelişmelerle bir arada dikkate alınmasını kaçınılmaz kılmıştır. Bu tezde söz konusu gelişmelerin uluslararası insan kaynakları yönetimi üzerindeki yansımalarından yola çıkılarak, farklı ülkelerde faaliyet gösteren uluslararası işletmelerin faaliyette bulundukları yerel pazarlarda uyguladıkları insan kaynakları yönetimine ilişkin uygulamaların karşılaştırılması varsa bu uygulamalar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic, political, technological, cultural and social changes that affect the globalization process have made the multinational corporations increase in number and also has made it become a decisive power in world's economy. The multinational corporations that regulate their organizational structure and administrative activities in order to keep pace with the competition in the international platform have become in need of diversity in the implementation of their human resources management. Especially in particular, employment from different countries labor markets has led multinational corporations to add an international dimension to human resources management. This requirement has made it inevitable that human resources management should be taken into consideration with domestic and global developments. In this thesis, based on the reflections of developments on international human resources management, it is aimed to determine the differences between these practices if there is a comparison of the practices related to the human resource management applied by the international enterprises operating in different countries in the local markets in which they operate.