Örgütsel vatandaşlık davranışı nın çalışanın iş tatminine , iş performansına ve örgütsel bağlılığına etkisi
The effect of organizational citizenship behavior to job satisfaction, business performance and organizational commitment
  1. Tez No: 578531
  2. Yazar: ÇAĞLAR BAYRAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ AKINCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, İş Performansı, Turizm, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Business Performance, Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Örgütsel vatandaşlık davranış düzeyi yüksek olan çalışanların işletmeye daha faydalı olacağı düşünülmektedir. Emek yoğun çalışılan, otomasyonun sınırlı alanlarda uygulanabildiği, hizmete dayalı ve özveri isteyen otelcilik sektöründe literatüre göre, örgütsel vatandaşlık davranışının işe alımdan sonra oluşturulmaya çalışılmasından ziyade işe alım sürecinde ölçülmesi ve buna uygun adayların işe alınması işletmeler için daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle çalışan tatminini ve performansını sağlaması ve bunun neticesi olarak örgütsel bağlılığını artırması işletme başarısını artırmaktadır. Bundan dolayı çalışmanın amacı otel işletmelerinde örgütsel vatandaşlık davranışının iş tatminine, iş performansına ve örgütsel bağlılığa etkisini araştırmaktır. Tez çalışmasında veriler anket yolu ile elde edilmiştir. Beş bölümden oluşan anketin ilk bölümünde katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin ifadeler yer almaktadır. İkinci bölümde örgütsel vatandaşlık, üçüncü bölümde iş tatmini, dördüncü bölümde iş performansı ve son bölümde örgütsel bağlılık ilgili ifadeler bulunmaktadır. Anket uygulaması Belek/Antalya bölgesinde tüm yıl açık 5 yıldızlı otel çalışanları ile yapılmıştır. Çalışma gönüllülük esasına dayanmaktadır. Toplam 390 anket ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Öncelikle ölçeklerin her biri için ayrı doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiş ve boyutlar elde edilmiştir. Faktör analizi sonrası ölçek ve boyutların Cronbach Alpha değerleri hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların ifadelere olan algılarının belirlenmesi için ortalama analizinden yararlanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi için önce korelasyon analizi uygulanmıştır. Ardından regresyon modelleri kurulmuştur. Korelasyon analizleri sonucu örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutları ile iş tatmini, örgütsel bağlılık ve iş performansı alt boyutları arasında kısmen ilişki olduğu söylenebilir. Genel olarak değerlendirildiğinde örgütsel vatandaşlık davranışının iş tatmini, iş performansı ve örgütsel bağlılık üzerinde pozitif etkisi vardır denilebilir. Bu etkiler ayrı incelendiğinde ise örgütsel vatandaşlık davranışı en çok iş performansını pozitif etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Employees with a high level of organizational citizenship behavior are considered to be more beneficial to the firms. According to the literature in the hospitality sector, where labor intensive work can be performed in limited areas, where automation can be applied in limited areas, measurement of organizational citizenship behavior in the recruitment process rather than trying to establish after recruitment and recruitment of appropriate candidates provide time and cost benefits to firms. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of organizational citizenship behavior on job satisfaction, job performance and organizational commitment in hotel firms. In the thesis study, data were obtained by questionnaire. In the first part of the questionnaire, the demographic characteristics of the participants are included. The second part includes organizational citizenship scale, the third part includes job satisfaction scale, the fourth part includes job performance scale and the last part includes organizational commitment scale. The questionnaire was conducted to 5-star hotel's employees in Belek / Antalya region. A total of 390 surveys were conducted. First, factor analysis was performed for each of the scales and dimensions were obtained. Cronbach Alpha values of the scale and dimensions were calculated after factor analysis. Confirmatory factor analysis was performed. Mean analysis was used to determine the perceptions of the participants to scale items. Correlation analysis was performed to test hypotheses. Then regression models were established. As a result of the correlation analysis, it can be said that there is a partial relationship between organizational citizenship behavior sub-dimensions with job satisfaction, organizational commitment and job performance sub-dimensions. Generally, it can be said that organizational citizenship behavior has a positive effect on job satisfaction, job performance and organizational commitment.