Motivasyon ve iş tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of motivation and job satisfaction on organization citizenship behaviour
  1. Tez No: 262027
  2. Yazar: ZÜMRAL ÇITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Kamu Çalışanı, Motivation, Job Satisfaction, Organization Citizenship Behaviour, Public Staff
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İşini severek yapan işgörenlerin işlerinde daha verimli olacaklarına dairyaygın bir inanç bulunmasına rağmen, bu durumun ortaya çıkmasında etkili olanhususlar konusunda detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Motivasyon, İşTatmini ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışlarının bu çalışmalar içerisinde önemli yertutmaktadır. İnsan performansının en uç noktası sayılabilecek Örgütsel VatandaşlıkDavranışı (ÖVD)'nın ortaya çıkabilmesi için motivasyon ve iş tatmini kavramlarınınetkili olduğu düşünülmektedir. Buna bağlı olarak bu çalışmanın amacı motivasyonve iş tatminin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisini araştırmaktır.Bu amaç doğrultusunda çalışmada öncelikle motivasyon, iş tatmini veörgütsel vatandaşlık davranışı kavramları teorik olarak açıklanmıştır.Çalışma teorik çerçevede sunulduktan sonra motivasyon ve iş tatminininörgütsel vatandaşlık davranışına etkisini araştırmak amacıyla Ankara'da yer alandört kamu kurumunda anket çalışması yapılmıştır. Bu anket sonucunda ekonomikmotivasyon araçlarının ÖVD'nın sivil erdem boyutuna ve iş tatminin ÖVD'nınsportmenlik, özgecilik-nezaket ve vicdanlılık boyutlarına etkisi bulunmuştur.Bu sonuçların yanında uygulamaya yönelik olarak da, çalışanlarınmotivasyon, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışının örgütsel açıdan önemi venasıl artırılabileceği hakkında değerlendirmeler, sonuçlar ve gelecek çalışmalar içinöneriler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Although it is a common belief that people who fulfil their job willingly aremore productive than the others, detailed studies are needed in order to find out thepoints which have impact on this productivity. Motivation, Job satisfaction AndOrganizational Citizenship Behaviour are important topics in this study. Motivationand Job Satisfaction plays a great role in coming out of Organizational CitizenshipBehaviour which can be counted as the extreme point of human performance toappear. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of motivation andjob satisfaction on organization citizenship behaviour.In this perspective, primarily motivation in the work, job satisfaction and thenotions of organizational citizenship have been explained theoretically.After the presentation of the study in a theoretical framework, the aim ofmotivation in the work, job satisfaction and the notions of organizational citizenshipresearch was done on four public organization in Ankara. After the result of thesesurveys found that the effects of economical motivation appliance on civil virtuedimension and the effects of job satisfaction on sportmenship, alturism-courtesydimension.In addition to these results even towards to implementation there will beappraisals of how job satisfaction and organizational citizenship behaviour increasesand its importance on account of organization, outcomes and proposals for nextworks.