Sürmene Koyu'ndaki teleost balıkların pelajik yumurta ve larvalarının mevsimsel ve alansal dağılımı
- Tez No: 57858
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Su Ürünleri, Engineering Sciences, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, Pelajik balık yumurta ve larvası, Mevsimsel dağılım, İhtiyoplarkton, Eastern Black Sea, Pelagic fish eggs and larvae, Seasonal distribution, Ichthyoplankton. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doğu Karadeniz'de sahile yakın kesimlerde teleost balıkların pelajik yumurta ve larvalarının mevsimsel dağılımlarını belirlemek amacıyla Sürmene Koyu'nda belirlenen 12 istasyonda aylık olarak yaklaşık bir yıl (Mart 1995 - Nisan 1996) süreyle ihtiyoplankton örneklemesi yapılmış ve örneklerin türlere göre dağılımları belirlenmiştir. Örneklemeler şuasında ayrıca temel çevresel parametreler (su sıcaklığı, tuzluluk, çözünmüş oksijen)'de ölçülmüştür. Çevresel parametrelerin tümü belirgin bir mevsimsel değişim göstermiş; sıcaklık 7.3-25.6 °C, tuzluluk %o 15.9-18.1, çözünmüş oksijen 5.3-12.0 mg/1 arasında ölçülmüştür, fakat istasyonlar arasında önemli bir farklılık belirlenmemiştir. Toplam 18 teleost balık türüne ait yumurta ve larvaya rastlanmış ve genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında yoğunlaşma gözlenmiştir. İlkbahar ve yaz döneminde özellikle hamsi (Engraulis encrasicolus L.) yumurta ve larvalarının yoğun olduğu gözlenmiş ve ayrıca, özellikle mayıs ayında. Mullus barbatus, Coris julis, Ctenalabrus rupestris, Gobius sp., Bilerinim songuinolentus, Bllennius ocellaris, Aterina boyeri ve Merlangius merlangus eıainus türlerine ait yumurta ve larvalara da rastlanmıştır. Nisbeten soğuk aylarda ise çaça {Sprattus sprattus L.) ve gelincik (Gaidropsarus mediterraneus L.) balığına ait ihtiyoplankton örneklerinde saptanmıştır. Koy içerisinde yapılan örneklemelerde alansal açıdan Atherina boyeri larvaları hariç istatistiki olarak bir farkın görülmediği tespit edilmiştir. Ancak, Atherina boyeri larvaları Çamburnu ve Yeniay limanlarının içindeki çekimlerde yoğun olarak bulunmuş olmasına rağmen liman dışındaki istasyonlarda yapılan çekimlerde rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SEASONAL DISTRIBUTION OF PELAGIC EGGS AND LARVAE OF SOME MARINE TELEOST FISHES IN BAY OF SÜRMENE Seasonal distribution of pelagic eggs and larvae of some marine telosts were studied by monthly ichthyoplankton samplings at 12 stations in Bay of Sürmene from March 1995 to April 1996. In addition to ichthyoplankton samples during each field trips monthly values of main environmental parameters, namely water temperature, salinity and dissolved oxygen, were also determined. All the measured environmental parameters showed a clear seasonal cycle and water temperature, salinity and dissolved oxygen values were 7.3-25.6 °C, %o 15.9-18.1 and 5.3-12.0 mg/l, respectively. During a period of one year, pelagic eggs and larvae of 18 teleost species sampled and in general there were substantial qualitative (number of species) and quantitative (number of eggs and larvae sampled) increases during spring and summer period. During mis period particularly anchovy (Engraulis encrasicolus L.) eggs were very abundant. In addition, especially in May, eggs and larvae of species such asMullus barbatus, Corisjulis, Ctenalabrus rupestris, Gobius sp., Bllennius songuinolentus, Bllermius ocellaris, Aterina boyeri and Merlangius merlangus euxinus were well represented in samples. Sprat (Sprattus sprattus) and rockling (Gaidropsarus mediterraneus L.) eggs and larvae were sampled during late autumn and winter period. There were no significant differences in spatial distribution with an exception of Atherina boyeri larvae. Larvae of this species were abundant only in Çambumu and Yeniay fishing harbours, but they were virtually absent at sea.