Rendelenmiş ve zımparalanmış masif ağaç malzeme yüzeylerinde yüzey pürüzlülüklerine ilişkin araştırmalar
- Tez No: 57857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR MALKOÇOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Planyalanmış ve zımparalanmış masif ağaç malzeme yüzeyleri, zımparalanmış odun. planyalanmış odun. yüzey pürüzlülüğü VIII, The planned and sanded solid wood material surfaces, sanded wood, planned wood, the roughnesses of surface, surface roughness of wood IX
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışmada, rendelenmiş ve zımparalanmış masif ağaç malzeme yüzeylerinde yüzey pürüzlülüklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için. mobilya ve doğrama endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ve Sarıçam (Pinus silvestris L.) odunlarından hazırlanan 448 adet örnekten yararlanılmıştır Deney örnekleri üzerinde liflere dik yönde ve 20 mm uzunluğunda iki ayrı ölçme yapılmış, tarama katsayısı (sınır dalga boyu) ac = 25 mm seçilmiştir Yüzey pürüzlülüğü, ağaç türü, ağaç malzemenin işlenme özelliklerinden olan rendeleme ve zımparalama, kesiş yönü, rutubet değişimi ve işlemede uygulanan besleme hızlarına göre ayrı ayrı belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre, rendelenmiş ve zımparalanmış masif ağaç malzeme yüzey pürüzlülüğüne, ağaç türü, kesiş yönü, bıçak sayısı, zımpara numarası, beslenme hızları ve rutubet değişlerinin etkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; Doğu Kayını odunu Sarıçam odununa göre daha pürüzsüz bir yüzey saptanmıştır. Ayrıca teğet kesitte radyal kesite göre düşük besleme hızında ve düşük rutubet değerlerinde de daha pürüzsüz yüzeyler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on The Surface Roughnesses of The Planned and Sanded Wood Material Surfaces The aim of study is to carry out a research on the surface rougnesses of the planned and sanded solid wood material surfaces For this study, we used exacty 448 wood samples from beech wood (Fagus orientalis Lipsky.) and pine wood (Pinus silvestris L), which are widely used in furniture and joinery industry. Two different measurements perpendiculer to fibers and each being 20 mm in length are made on the specimens while choosing the limiting wave lenght (/vc) as 2.5 mm. According to experiment results, the effect of wood species, cutting direction, knife number, sandpaper number, feeding velocity, moisture content variations on the surface roughnesses of planned and sanded solid wood material are evaluated statistically. As a result, a smother surface is determind in beech wood (Fagus orientalis Lipsky.) with respect to pine wood (Pinus silvestris L). Besides, as the result of operation, with low feeding velocity and moisture content, stomer surfaces are seen especialy in tangential sections but not in radial sections