Temirkul Ümötaliyev'in seçme şiirlerinde kelime dünyası
Word world in the selected poems of Temirkul Ümötaliyev
- Tez No: 578583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Temirkul Ümötaliyev, Şiir, Kelime Dünyası, Gösterge, Anlam, Temirkul Ümötaliyev, Poetry, Lexicology, Sign, Meaning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Kelimeler, eserlerde kullanılış şekli, türü ve anlamı bakımından şairin / yazarın üslubunu ortaya koyar. Bu bakımdan, şairin / yazarın duygu ve düşünce dünyasını kelimeler aracılığıyla anlamak mümkündür. Çalışmada, Kırgız şairi ve Sovyetler Birliği subayı Temirkul Ümötaliyev'in şiirlerindeki kelimeler üzerinden üslubu konusunda bilgi edinmek amaçlanmıştır. Ümötaliyev, Çağdaş Kırgız edebiyatında, önemli bir yere sahiptir. O, şiirleri, manzumeleri ve çevirileriyle pek çok Sovyet ülkesinde adını duyurmuştur. Çalışmada, Ümötaliyev'in kitaplarından seçilen 50 şiir üzerinden kelime dünyası incelenmiştir. Çalışma, giriş, dört ana bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşan esere ve veriye bağlı leksiko-stilistik bir bakış açısıdır. Birinci bölümde, tezin temelini oluşturan dil bilimi, yapısalcılık, göstergebilim, Prag Dilbilim Okulu, Rus Biçimciliği, sözcük bilimi, sözcük anlam bilimi ve kelime dünyası üzerine durulmuştur. İkinci bölümde, Temirkul Ümötaliyev'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde şairin kelime dünyası, kelimelerin kullanım şekilleri ve sıklık değerleri, birincil, ikincil ve diğer veriler, tespit edilerek açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, kelimelerin isim ve fiil olarak iki ana grup altında anlam bilimi açısından sınıflandırması yapılmıştır. Sonuç ve kaynakçanın ardından ekler bölümünde, ele alınan şiirler, metin sözlüğü ve fotoğraflara yer verilmiştir. Genel olarak bakıldığında Ümötaliyev'in Ekim Devrimi ve II. Dünya Savaşı döneminde yaşaması, şiirlerini oldukça etkilemiştir. Şairin şiirlerinde emek, savaş, barış temalarının yaygın olarak kullanılması bu durumla ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The words reveal the style of the poet / writer in terms of its usage, type and meaning. In this respect, it is possible to understand the emotion and thought world of the poet / writer through words. In this study, it is aimed to learn about the style of Kyrgyz poet and Soviet Union officer Temirkul Ümötaliyev through the words in his poems. Ümötaliyev has an important place in contemporary Kyrgyz literature. He has made his name known in many Soviet countries with his poems, verses and translations. In this study, the word world was examined over 50 poems selected from the books of Ümötaliyev. The study is a lexico-stylistic perspective based on the work and data, consisting of introduction, four main sections, conclusions, bibliography and appendices. In the first part, linguistics, structuralism, semiotics, Prague Linguistics School, Russian Formalism, lexicology which are the basis of the thesis are emphasized. In the second chapter, information about Temirkul Ümötaliyev's life, literary personality and works are given. In the third chapter, the word world of the poet, usage of the words and frequency values, primary, secondary and other data are determined and explained. In the fourth chapter, the words are classified in terms of semantics under two main groups as noun and verb. The conclusions and bibliography are followed by the poems, text dictionary and photographs in the appendix. In general, Ümötaliyev's October Revolution and II. His life in World War II affected his poems. The widespread use of the themes of labor, war and peace in the poet's poems may be related to this situation.