Preparation of eggshell membrane based films for oral delivery of curcumin
Kurkuminin oral yollu taşınımı için yumurta zarı esaslı filmlerin hazırlanması
  1. Tez No: 578601
  2. Yazar: NAZLI UNGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oral film, zerdeçal, kurkumin, yumurta kabuğu zarı, Oral films, turmeric, curcumin, eggshell membrane
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte, oral olarak çözünen filmlere olan ilgi günbegün artmaktadır. Oral çözünen filmler özellikle geriatrik, pediatrik, yatalak hastalar ve bebekler için katı dozaj formundaki ilaçlarla kıyaslandığında daha avantajlıdır. Böylece, hastalar ya da bebekler ilaç yüklü filmleri susuz ve çiğnemeksizin alabilirler ve boğulma riski yoktur. Bu çalışmada, kurkumin (tedavi edici ve antioksidan özelliğinden dolayı) ile çözünür yumurta kabuğu zarı proteinleri (SEP) esaslı oral filmlerin çözgen dökme yöntemiyle hazırlanması, zerdeçal ekstresi konsantrasyonunun ve SEP ile zerdeçal ekstresinin partikülleri arasındaki etkileşimin salım performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, solüsyona film yapma özelliğini arttırmak için karboksimetil kitosan eklenmiştir. Karakterizasyon için FTIR, AFM ve SEM, yüzey pH'ı, bozunma zamanı ve in vitro çözünme testleri yapılmıştır. Salım profilleri Sıfır Derece, Birinci Derece ve Higuchi ve olmak üzere üç farklı kinetik modele göre değerlendirilmiştir. HPLC ile yapılan ölçümlere dayanarak Film-2 (% ağırlıkça 7.5 Zerdeçal Ekstresi) için en yüksek kümülatif salım (PBS çözeltisi için) 5. günün sonunda % 41.98 olarak elde edilirken, tükürükte yapılan salım için maksimum salım yüzdesi 1 hafta sonunda % 15.44 olarak elde edilmiştir. Üç farklı kinetik model arasında da Film-2 salım profili en çok Higuchi modeline uygunluk göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The interests in orally dissolving films have increased day by day with the developing technology. The orally dissolving films are more advantageous than solid dosage form of drugs especially for geriatric, pediatric and bedridden patients and babies. By this way, patients or babies can take the drug loaded films without water and chewing and also there is no risk of chocking. In this study, it was aimed to prepare of soluble egg shell membrane protein (SEP) based oral films with turmeric extracts (due to its therapeutic and antioxidant properties) by solvent casting methods, to investigate effects of turmeric extract concentration and interaction between SEP and turmeric extracts particles on release performance. In addition to that, carboxymethyl chitosan was added to solution to improve film forming properties. For characterization FTIR, AFM, SEM, surface pH and disintegration time and in vitro dissolution tests of films were carried out. Release profiles were evaluated according to three different kinetic models including Zero Order, First Order and Higuchi. While the highest cumulative release percentage for PBS solution was obtained for Film-2 (7.5 % w/w Turmeric Extract) as 41.98 % at the end of fifth day, the maximum release at the end of one week was obtained as 15.44 % (for saliva) based on the measurements with HPLC. Among the three different kinetic models, release profile for Film-2 fitted to Higuchi model best.