Van ilinde doğal yayılış gösteren Crambe orientalis L. türünün morfolojik, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of morphological, yield and quality characteristics of Crambe orientalis L. naturally grown in the province Van
  1. Tez No: 578647
  2. Yazar: MENSUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Crambe orientalis, Erusik asit, Yağ oranı, Crambe orientalis, Erucic acid, Oil content
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Van ili doğal florasından toplanılan Crambe orientalis var. orientalis türünün morfolojik, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında 3 farklı lokasyonda (Erciş, Van Merkez, Gevaş) yürütülmüştür. C. orientalis'in meyve ve tohumlarında yağ oranları ve yağ bileşenleri belirlenmiştir. Araştırmada bitki boyu (134.15-145.08 cm), ana dal sayısı (1.54-2.23 adet/bitki), ilk dal yüksekliği (9.62-12.00 cm), meyve çapı (3.35-3.42 mm) ve tohum çapı (2.60-2.71 mm) bakımından lokasyonlar arasındaki farklılıklar önemli bulunmamış, en yüksek bitki başına meyve ağırlığı(118.24 g/bitki ve 146.96 g/bitki) ve tohum ağırlığı (81.04 ve 100.17 g/bitki) sırasıyla Van Merkez ve Erciş lokasyonlarında, bitki başına tohum sayısı (12575.0 adet/bitki) Erciş'te, bin tohum ağırlığı (8.34 g) ve bin meyve ağırlığı (11.80 g) ise Van Merkez'de belirlenmiştir. Araştırmada C. orientalis'in en yüksek meyve ve tohum yağ oranı sırasıyla %18.13 ve%37.97 ile Van Merkez'de elde edilirken,endüstriyel olarak önemli olan erusik asit içeriği ise meyve ve tohum yağında sırasıyla %39.23 ve %41.21 ile Erciş lokasyonundan elde edilmiştir. Araştırma sonucunda Erciş ve Van Merkez lokasyonlarında bu bitkilerin verimlerinin, yağ ve erusik asit oranlarının arttırılmasına yönelik daha ileri araştırmalara ihtiyaç olduğu kanısınavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 3 different locations (Erciş, Van Merkez, Gevaş) in 2018 in order to determine morphological, yield and quality characteristics of Crambe orientalisvar. orientalis species collected from the natural flora of Van province. Oil and oil components of C. orientalis were determined in fruit and seeds. In the research, plant height (134.15-145.08 cm), the number of main branches (1.54-2.23 number/plant), the first branch height (9.62-12.00 cm) and fruit diameter (3.35-3.42 mm), the differences between locations in terms of seed diameter(2.60-2.71 mm) were not significant, and the highest fruit weight per plant (118.24 g/plant and 146.96g/plant) and seed weight (81.04 and100.17 g/plant) in Van Merkez and Erciş locations, respectively.The number of seeds per plant (12575.0 number/plant) in Erciş, and thousand seed weight (8.34 g), thousand fruit weight (11.80 g) were determined in Van Center.In the research, the highest fruit and seed oil ratio of C. orientalis was obtained in Van Center with 18.13% and 37.97%, respectively, while the industrially important erucic acid content was obtained from Erciş location with 39.23% and 41.21%, respectively. As a result of this research, it is concluded that further researches are needed to increase the yield, oil and erucic acid content of these plants in Erciş and Van Merkez locations.