İşletmelerde bilgi paylaşımı yenilikçi iş davranışı ve etik iklim ilişkisi
  1. Tez No: 578861
  2. Yazar: ÖYKÜ BAŞAK DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi paylaşımı, Yenilikçi İş Davranışı, Etik iklim, Aracılık Etkisi, Knowledge Sharing, Innovative Business Behavior, Ethical Climate, Mediation Effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzün hızla değişen rekabetçi iş dünyasında yer alan işletmeler, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek amacıyla yeni ürün ve hizmetler üretmek için yenilikçi davranışlarda bulunan çalışanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Bilgi paylaşımı ise, çalışanların iş ile ilgili edindiği deneyimleri, uzmanlıklarını, teknik bilgilerini ve edindiği yeni bilgileri diğer çalışma arkadaşlarıyla paylaşmasını ifade etmektedir. Bilgi paylaşımının yenilikçi davranışlar üzerindeki etkisi incelenirken önemli bir kavram olarak etik iklim karşımıza çıkmaktadır. Etik iklim, örgüt içerisinde davranışların düzenlenmesi ve ahlaka uygun olarak doğru davranış şeklinin ne olduğunun tespiti, çalışanların ortaya çıkan bir sorunu değerlendirme ve uygun alternatif yollar üretmelerinde etkili bir rol oynamaktadır. Çalışmada, bilgi paylaşımının yenilikçi iş davranışı üzerine etkisinde etik iklimin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda öncelikle bilgi paylaşımı, yenilikçi iş davranışı ve etik iklim kavramları incelenerek konunun kavramsal çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında Erzurum'da bulunan Aşkale Çimento Sanayi fabrikasındaki çalışanlara hazırlamış olduğumuz anketler uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre bilgi paylaşımının, yenilikçi iş davranışı üzerine etkisinde etik iklimin kısmi aracılık rolü olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Companies in today's rapidly changing competitive business world, need employeeswho engage in innovative behavior to produce new products and services to achieve sustainable competitive advantage. Information sharing refers to the sharingof experiences, expertise, technical knowledge and new knowledge acquired by the employees with other colleagues. Ethical climate is an important concept when examining the effect of information sharing on innovative behaviors. Ethical climate, regulation of behaviors within the organization and determination ofthe right behavior in accordance with morality play an effective role in evaluating an emerging problemand producing appropriate alternative ways. The aim ofthis study is to investigate the role of ethical climate in the impact of information sharing on innovative business behavior. In this respect, first of all, information sharing, innovative business behaviorand ethical climate are examined and conceptual framework of the subject is tried to be formed. In the research part ofthe study,the questionnaires prepared for the employeesin Aşkale Çimento Industry factory in Erzurum were applied. According to the data obtained, it is seen that ethical climate has a partial mediating role in the impact of information sharingon innovative work behavior.