Sadık Yalsızuçanlar'ın Ayan Beyan, Güzeran, Hiç, Garip, Akla Veda, Pınar Sineması Hikâyeleri üzerinde söz dizimi incelemesi
Syntax Of an analyse Ayan Beyan, Güzeran, Hiç, Garip, Akla Veda, Pınar Sineması Stories By Sadık Yalsızuçanlar
  1. Tez No: 578863
  2. Yazar: FERHAT SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Sadık Yalsızuçanlar, Kelime Grubu, Garip, Hiç, Syntax, Sadık Yalsızuçanlar, word group, Garip, Hiç
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma, Sadık Yalsızuçanlar'ın“Ayan Beyan, Güzeran, Hiç, Garip, Akla Veda, Pınar Sineması”hikâyelerinde yer alan kelime grupları, cümle yapıları ve bunların kullanılışları üzerinde yapılan incelemeden oluşmaktadır. Yalsızuçanlar'ın hikâyeleri sözdizimi üzerinde yapılan bu inceleme, altı bölümdür. Birinci bölümde Sadık Yalsızuçanlar'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Türkçe sözdizimini açıklamak için öncelikle cümle hakkında bilgiler verilmiş ve seçili metinlerden örneklerle cümle ve cümlenin ögeleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde kelime grupları hakkında bilgiler incelenen hikâyelerden örneklerle verilmiştir. Dördüncü bölümde ise cümle çeşitleri hakkında bilgi verildikten sonra, hikâyelerden örneklerle pekiştirilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise uygulamaya yer verilmiş“Ayan Beyan, Güzeran, Hiç, Garip, Akla Veda, Pınar Sineması”hikâyelerden seçilmiş farklı özellikteki cümleler alınıp bu cümleler cümle unsurları, kelime grupları bakımından çözümlenmiştir. Çalışmanın bütün bu bölümlerinin ardından sonuç bölümünde Yalsızuçanlar'ın eldeki örnek hikâyeleri doğrultusunda yazarın sözdizimi ile ilgili üslup özellikleri ile ilgili sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Altıncı bölüm olan sonuç bölümünde ise çalışmadan çıkarılan sonuçlar verilmiştir. Kaynakça bölümünde çalışmada faydalanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consist of an analyse of the word groups, sentance structures and their use in Sadık Yalsızuçanlar's“Ayan Beyan,”“Güzeran,”“Hiç,”“Garip,”Akla Veda,“ ”Pınar Sineması“ stories. The study of the syntax in Yalsızuçanlar's story, is formed of six section. In formation about Sadık Yalsızuçanlar's life and Works are given in the first section. In the second section, in order to explain the Turkish syntax; information about the sentence is given and examples from the selected sentence and parts of speak is studied. Third part consist of information about word group from the analysed story with examples. In the fourt part, a short info given about kinds of sentences. Kinds of sentences are reinforced by samples. In these episodes each sentences structures, each duty and each classification is explained by all word groups and samples of kinds of sentences from selected stories of Sadık Yalsızuçanlar. In the fifth part which is conducted for applications, diffrent kinds of sentences are examined from selected stories ”Ayan Beyan,“ ”Güzeran,“ ”Hiç,“ Garip,”Akla Veda,“ ”Pınar Sineması". In the light of international that is given in the second, third and fourth episodes sentences are analysed. In the result part, sixth episodes, all results are gathered from this study. At last all references are given in the references part.