Sadık Yalsızuçanlar'ın romanları ve romancılığı üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the novels and novel writing of Sadık Yalsızuçanlar
- Tez No: 551636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ULUSOY TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sadık Yalsızuçanlar, Roman, Postmodernizm, Tasavvuf, Sadık Yalsızuçanlar, Novel, Postmodernism, Sufism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sadık Yalsızuçanlar, 1980'li yıllardan itibaren Türk edebiyatında öykü, roman, deneme, masal, söyleşi ve derleme alanlarında adından söz ettirmeye başlamış bir yazardır. Tasavvufî geleneği; postmodern bir söylemle, sürrealist ve psikanalitik tekniklerden de yararlanarak çarpıcı bir şekilde aktarır. Sadık Yalsızuçanlar; benliğini ilahi olanın sonsuz varlığında eriterek insan-ı kâmile ulaşan ariflerin hayatlarını varoluşsal kaygılar çerçevesinde işleyen romanlar kaleme alır. Sadık Yalsızuçanlar'ın Romanları ve Romancılığı Üzerine Bir Değerlendirme adlı bu tezin birinci bölümünde; Sadık Yalsızuçanlar'ın hayatı, sanat anlayışı ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; romanlar kronolojik sıra takip edilerek incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; yazarın romanlarından ve etkilendiği kaynaklardan hareketle romancılığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sadık Yalsızuçanlar is an author who has his name rather frequently mentioned in the areas of story, novel, essay, fable, discourse and compilation in Turkish literature since 1980s. He conveys Sufi tradition dramatically with a postmodern discourse by taking advantage of surrealist and psychoanalytic techniques. Sadik Yalsızuçanlar writes novels that treat a subject within the lives of wise men reaching to perfect human being by dissolving his existential anxieties and sense of self in the eternal existence of the divine. The first section of this thesis titled“An Evaluation on the Novels and Novel Writing of Sadık Yalsızuçanlar”includes the life, sense of art and works of Sadık Yalsızuçanlar. In the second section, novels are examined in chronological order. The third section also evaluates the novel writing of the author with reference to his novels and the sources influencing him.