Sadık Yalsızuçanlar'ın tarihî romanları üzerine bir inceleme
One work historical novels sadik Yalsızuçanlar
- Tez No: 643723
- Danışmanlar: DOÇ. ABDULLAH HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sadık Yalsızuçanlar, roman tahlili, tarihî roman, postmodern tarihî roman, yeni tarihselci roman, Sadık Yalsızuçanlar, novel analysis, historical novel, postmodern historical novel, new historicalist novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Sadık Yalsızuçanlar, çağımızın yetkin yazarlarındandır. Roman, öykü, köşe yazısı, makale gibi pek çok türde eser kaleme almış bir sanatçıdır. Anlatmaya bağlı kaleme aldığı metinlerde postmodern ögelerin baskın olduğu görülmüştür. Sadık Yalsızuçanlar'ın Tarihî Romanları Üzerine Bir İnceleme adlı çalışmamız; roman nedir, tarihî roman nedir, tarihî roman çeşitleri nelerdir, roman ve tarih ilişkisi ne derece güçlüdür, tarihî romanın dayanak noktası nedir, roman tarihî gerçekliğin ne kadarını vermektedir, tarihî romanın işlevi ve eğitimdeki yeri nedir, bu tür romanların süreç içinde gelişimi nasıl olmuştur gibi sorulara da cevap verirken çalışmanın açıklık getirdiği ana mesele, Sadık Yalsızuçanlar'ın tarihî romanlarının bu tür romanların hangi kategorisinde yer almaktadır, sorunsalıdır. İki bölümden oluşan tezimizin birinci bölümünde roman ve tarihî roman üzerine bazı bilgi ve düşünceler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise Cam ve Elmas, Anka, Hayyam, Gezgin, Diyamandi, Vefa Apartmanı adlı tarihî romanlar; konu ve tema, özet, olay örgüsü, kişi, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı, anlatım teknikleri, dil ve üslup açısından klasik roman tahlil metoduna göre derinlemesine yatay olarak, eser bazında ayrı ayrı, çözümlenmiştir. Sonuç kısmında ise yapılan incelemede saptanan bulgular eserler arasında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sadık Yalsızuçanlar is one of the competent writers of our time. He wrote many types of works such as novels, stories, opionion columns and article. It was seen in his texts that the postmodern elements were dominant. İt is anour work One Work Historical Novels Sadık Yalsızuçanlar, answer the questions such as, what is the novel and historical novel, what are the types of novels, how strong is the relationship between the novel and history, what is the basis of the historical novel, how does the novel reflect the realities of history, what functiondoes the historical novel have and what is it's place in education, how has novels developed. The main theme of this work shows us that the historical novel by Sadık Yalsızuçanlar belongs to which category. In the first part of our thesis, which consists of two parts, are given some information and thoughts on the novel and the historical novel. The historical novels with the names Cam ve Elmas, Anka, Hayyam, Gezgin, Diyamandi, Vefa Apartmanı in the second part of the work were examined in detail with thema, abstract, storyline, person, place, time, narratage and perspective, phraseology, language and style according to the method of classic and analyzed as a work. In the End, the findings were analyzed and evaluated comparatively between the works.