İstanbul destinasyonunda gençlik turizmine yönelik talebe ilişkin özelliklerin ve algıların araştırılması
Investigation of characteristics and perceptions of demand for youth tourism in istanbul destination
  1. Tez No: 578884
  2. Yazar: MERT HASKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Destinasyon, Gençlik Turizmi, Istanbul, Destination, Youth Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
İstanbul dünya turizmi için çok önemli bir konuma sahiptir. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) verilerine göre dünyada 1.4 milyar kişi seyahat etmektedir ve bunların yüzde 20'si gençler oluşturmaktadır. Yaklaşık 280 milyon genç seyahat etmektedir. Yapılan araştırmalarda turistlerin gençken seyahat ettiği destinasyonlara yetişkinlik dönemlerinde tekrardan ziyaret etme eğilimlerinin olduğu gözlemlenmiştir. İstanbul destinasyonu, tarihsel ve jeopolitik açıdan önemli bir konumda bulunduğundan birçok tarihi nesneye ve kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Bundan dolayı dünya turizmi açısından en önemli kentsel destinasyonlardan biridir. Araştırmada İstanbul'a gelen genç turistlerin İstanbul algısı, konaklama tercihleri ve yaşadıkları sorunlar hakkında sorular yöneltilmiştir. Araştırmaya katılan 311 genç turistle yüz yüze anket yöntemi ile görüşülmüştür. Araştırma Ocak 2019'da Sultanahmet Bölgesi, Kapalıçarşı ve Beyoğlu destinasyonlarına ziyaretleri sırasında yapılmıştır. Araştırmaya katılan 311 katılımcının vermiş olduğu cevaplar doğrultusunda İstanbul destinasyonu genç turistler için cazip bir destinasyon olduğu, yaşadıkları sorunların genel olarak İstanbul'da yaşayan insanlarla benzer olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
İstanbul has a very important position for world tourism. According to the United Nations World Tourism Organization (UNWTO) data, 1.4 billion people are travelling and 20 percent of them are youth. Approximately, 280 million young people are travelling. In researches, it has been observed that adult travellers have a tendency to visiting the destinations they visited while they were young. Istanbul is an important historical and geopolitical destination and it is home to many historical objects and cultures. Therefore, it is one of the most important urban destinations in terms of world tourism. In the research, questions on the perception of Istanbul, its challenges and the young tourists' preferences were asked. 311 young tourists were interviewed by survey method. The researcher conducted the survey in the Sultanahmet and Beyoglu districts and the Grand Bazaar in January 2019. According to the responses obtained from the 311 participants, it was found out that Istanbul is similar to as the people living in Istanbul encounter.