İşletmelerde yönetici tarzlarının çalışanların motivasyonuna ve örgütsel bağlılığına etkileri: Barter firmasında bir araştırma
Effects of corporate-managerial behaviors on employee motivation and organizational committment: A study on barter firm
- Tez No: 578923
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetim Tarzları, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Yönetim ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi, Management, Managerial Styles, Motivation, Organizational Commitment, Managerial and Organizaionl Commitment Correlation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İşletmeler gelir elde etme, faaliyetlerini devam ettirme ve büyüme için kurulurlar. Bu amacı gerçekleştirmek amacıyla hukuki yapılara uygun bir şekilde kurulan işletmeler işletmeyi kuran sahipleri ya da profesyonel yöneticiler tarafından idare ve sevk olunurlar. Bir işletmenin kuruluş amacı ve yapısına en uygun yönetim tarzını ve tekniğini benimsemesinin kuruluşun devamlılığını sağlaması, büyümesi, çalışanların motivasyonu ve bağlılıklarının güçlendirilmesinde gibi kurumsal başarıları üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. İşletmelerdeki yönetim tarzları çalışanların motivasyonuna ve örgütsel bağlılıklarına etki etmektedir. Buna bağlı olarak işletmelerde geliştirilecek yönetim tarzları çalışanların ve işletmenin performansına olumlu yönde katkıda bulunacaktır. Bu araştırmada, bir barter firmasında yönetici tarzlarının çalışanların motivasyonuna ve örgütsel bağlılığına etkilerinin ampirik şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. İşletme yönetimlerinin çalışanların motivasyonunu arttırması ve çalışanların işletmeye olan bağlılıklarını arttırması işletmenin kısa ve uzun vadeli performansına ve verimliliğine önemli katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Tüm bu sebeplerle araştırmanın bilimsel yazına bir katkıda bulunacağı tahmin edilmektedir. Bunun için tezin Birinci Bölümünde yönetim, yönetici kavramı, tanımı ve yönetici tarzları gibi konularda teorik anlamda bilgi verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise motivasyon kavramı, tanımı, önemi, motivasyon süreci ve motivasyonla ilgili temel kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde örgütsel bağlılık kavramı, tanımı, önemi, mesleğe bağlılıkla farkı, örgütsel bağlılığın temel boyutları ve örgütsel bağlılığı etkileyen temel faktörler değinilmiştir. Tezin dördüncü bölümü örgütsel bağlılık konusunda ileri sürülen yaklaşımları açıklamıştır. Beşinci bölüm ise örgütsel bağlılığın olumlu ve olumsuz sonuçlarına yer vermiştir. Altıncı bölüm tez çalışması kapsamında bir barter firmasında yürütülen anket çalışması, yöntem ve elde edilen bulguları sunulmuştur. Tezin son bölümünde barter hizmeti arz eden bir firmada yönetim tarzlarının çalışanlarının motivasyonuna ve örgütsel bağlılıklarına ne derece ve nasıl etkide bulunduğu görgül araştırmada elde edilen verilerle ortaya çıkan varsayımlarla açıklanmaya mevcut durumun ne olduğu ve neler yapılması gerektiği konusunda da önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goals of the firms are to gain revenue, keep their activities continued, and grow, respectively. To realize their goals, the firms are supervised within the scope of the legal regulations by the owners and/or professional managers. The managerial styles and techniques suitable for the firm's goals have significant impacts on its corporate's successes such as its sustainability, growth, employee motivation, and strengthening organizational committment. The types of corporate-managerial behaviors have important effects on employee motivation and organizational committment. Depending on this fact, challenging managerial styles in the firms would obviously trigger the performance of employee- and corporate's performance. In this study, we aimed to examine the effects of corporate-managerial behaviors on employee motivaton and organization committment in a barter firm emprically. Because, it is believed that increased employee motivation and organizational committment by the corporate-management significantly add value to the corporate's productivity and performance in both short and long terms. Based on these facts, this study would make a significant contribution the academic literature. Overall, the first part of this study introduces a solid theoretical knowledge on the management, managerial concept and its defnition, and managerial styles. The second part, however, presents motivation, its definition and importance as well as motivation processes and some basic motivation-related concepts. In the third part, organizational committment, its definition, impaortance, its difference than occupational committment, and basic dimensions of organizational committment, and factors affecting organizational committment. After that, the fourth section basically describes the theories related to the organizal committment. The fifth unit of this study explains the positive and negative results of organizational committment. The next coming chapter, sixth section, presented the material and methods, including the results from a survey/poll conducted in a barter frm. Finally, the last part of the study explained how important the corporate-managerial bahaviors in a barter firm affected employee motivation and organizational committments by using the findings obtained from the survey,as well as conclusions and recomendations in itself.