Âşık Dâimî İsmail Aydın'ın icracı kimliği ve icra ettiği eserlerin metin/müzik bakımdan analizi
Âşık Dâimî İsmail Aydın's permorming identity and the analysis of his works in terms of his works in terms of text/music
  1. Tez No: 699512
  2. Yazar: GONCA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. MESRUH SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Dâimî, Âşıklık Geleneği, Sanatsal Profili, İcracı Kimliği, Aşık Dâimî, Minstrelsy, Artistic Identity, Performing Identity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada Âşık Dâimî'nin hayatı, sanatı, icracı kimliği ve aşıklık geleneğindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Çalışma; giriş, altı ana bölüm, kaynaklar, ekler kısımlarından oluşmaktadır. Bu çalışmada Âşık Dâimî'nin doğup büyüdüğü, memleketi olan Erzincan'ın tarihi, coğrafi durumu, ekonomik yapı ve kültürel durumdan kısaca bahsedilmiştir. Üçüncü bölümünde Âşıklık geleneği ve geleneği oluşturan kavramlar incelenmiştir. Dördüncü bölümünde Âşık Dâimî'nin hayatı, sanatsal kimliği, âşıklığa adım atışı, Alevi-Bektaşi anlayışı ve kültürel profili hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümünde şiirlerinde işlediği konular, şekil özellikleri, dil ve üslup bakımından incelemesi yapılmıştır. Son bölümünde ise Âşık Dâimî'nin icracı kimliği, TRT Repertuvarındaki eserleri, 10 eserin ilk kez notaya alınmasıyla eserlerin müzik bakımından analizi yapılarak, Âşık Dâimî'nin sanatını kendine has bir üslupla icra ettiği tespit edilmiştir. Bu çalışanın amacı gelecek kuşaklara, akademik ve kültür çalışmalarına katkı sağlamasıdır. Bu araştırmada kaynak tarama yöntemi,röportaj ve kişisel görüşme uygulanmıştır. Bu yöntem ile yapılan çalışmanın neticesinde Âşık Dâimî'nin âşıklık geleneğinde önemli bir yere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, life of Âşık Dâimî, his art, his performing identity and significance in the tradition of minstrels are examined. The study consists of Introduction, 6 Main Parts, Sources and Attachments sections. In the study, Âşık Dâimî's hometown Erzincan, where he was born and grew up, was mentioned briefly in this historical, geographical, economical and cultural aspects. In the third section, tradition of minstrels and the the concepts which create the tradition are studied. In the fourth section, some information is given about the life Âşık Dâimî, his artistic identity, his first step into minstrelsy, Alevi-Bektaşi sect and its cultural profile. In the fifth section, a research has been carries out about the themes Aşık Dâimî used in his poems, the characteristics of form, language and wording. In the last section by analiyzing 10 works, which are from TRT Repertory, being transferred into musical notes for the fisrt time, it is determined that Aşık Dâimî performed his art in a way that is unique to him. The purpose of this study is to contribute to the academic and cultural studies of next generations. In this study, interview and personal meeting methods are applied for literatüre view. As a result of the study, İt is established thar Aşık Dâimî has a significant position in minstrelsy.