Ameliyat öncesi öğretimin anksiyete ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi
The impact of pre-operative education on anxiety and physiological parameters
  1. Tez No: 579016
  2. Yazar: ZUHAL TAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat Öncesi, Anksiyete, Stres Tepkisi, Preoperatif Öğretim, Fizyolojik Parametreler, Preoperative, Anxiety, Stress Response, Preoperative Teaching, Physiological Parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, ameliyat öncesi öğretimin anksiyete ve fizyolojik parametreler üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile yapıldı. Bu kontrol grubu kullanılan deneysel tipte bir araştırmadır. Araştırma, 1 Ocak- 30 Haziran 2018 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi genel cerrahi kliniğinde yapıldı. Güç analizi sonucuna (p=0.95) göre her iki gruba 100 hasta alındı. Bu nedenle araştırmanın örneklemi, araştırma kriterlerine uygun 100 kontrol ve 100 girişim grubu olmak üzere toplam 200 hasta oluşturdu. Veriler anket formu, anksiyete ve ağrı ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows, 23.0 programı kullanılarak, t-testi, ANOVA; tek yönlü varyans analizi, Tukey Post Hoc Testi kullanılarak analiz edildi. Anlamlılık düzeyi, % 95 güven aralığında p0.05). İleri yaş, kadın cinsiyeti, okur-yazar olmayan, majör ameliyat, ameliyat deneyimi olan hastaların anksiyete düzeyi ve fizyolojik parametre ortalamalarının daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak, bu çalışmada preoperatif dönemde yapılan öğretimin hastaların anksiyete ve fizyolojik parametreleri üzerinde olumlu yönde etkili olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to evaluate the effect of preoperative teaching on anxiety and physiological parameters. The research is used control group experimental type a study. The research was conducted between January 1 - June 30, 2018 in Sivas Cumhuriyet University general surgery clinic. According to the power analysis (p = 0.95), for 100 patients were included in each group. Therefore, the sample of the study consisted of 200 patients, 100 control groups and 100 intervention groups in accordance with the research criteria. Data were collected using questionnaire form, anxiety and pain scale. The data were analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows, 23.0, t-test, ANOVA; one-way analysis of variance was analyzed using Tukey Post Hoc Test. Significance level was accepted as p 0.05). Advanced age, female gender, illiterate, major surgery, surgical experience patients anxiety level and physiological parameters were found to be higher. In conclusion, in this study, it was concluded that preoperative teaching had a positive effect on anxiety and physiological parameters of the patients.