Periferal sinir kesilerinin CMAP SCAN yöntemi ile değerlendirilmesi
CMAP SCAN analyse after periferal nerve transecti̇on
- Tez No: 579057
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EMRE ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Waller Dejenerasyonu, CMAPScan, MScanFit MUNE, periferik sinir kesisi, Wallerian Degeneration, CMAP Scan, MScanFit Mune, peripheral nerve transection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Waller dejenerasyonu (WD), kesi sonrasında distal aksonda gelişen kompleks fizyolojik değişiklikleri içermektedir. Bu çalışmanın amacı; daha önce WD erken evrelerinde yaptığımız MUNE çalışmalarındaki gözlemlerimizi eş zamanlı CMAP Scan ve MScanFit MUNE çalışmasıyla geliştirmektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya ön kolda akut sinir kesisi olan 12 hasta (7 median, 5 ulnar) alındı. İlk elektrofizyolojik çalışma hasar sonrası 9-72 saat arasında yapıldı. İncelemeler 1-2 gün aralıklarla bileşik kas aksiyon potansiyel (CMAP) amplitüdleri sıfır seviyesine inene kadar tekrarlandı. Her incelemede CMAP Scan eğrileri kaydedilerek; ölçülebilir parametreleri ve MScanFit yöntemiyle MUNE ve motor ünite (MU) büyüklükleri hesaplandı. Sonuçlar hasarlanma sonrası kayıt zamanına göre gruplandı (kesi sonrası ilk 48 saat ve 48 saat sonrası). Hasta grupları sağlıklı kontroller ve ALS hastaları ile karşılaştırıldı. Sonuçlar: Kayıt zamanından bağımsız olarak kesi olgularında aksonların uyarılma eşikleri sağlıklı kontoller ve ALS hastalarına göre yüksekti. CMAP amplitüdleri düşerken (48 saat: 2.5± 2.5mV) MU büyüklükleri ve MScanFit değerleri (48 saat: 55.1 ±34.8) daha ılımlı düşme gösterdi. Sekiz hastada takip eden incelemelerde adımlar izlenirken, D50 değerlerinde değişiklik saptanmadı. Tartışma: Bu çalışmada, daha önceki gözlemlerimizden farklı olarak WD ilerledikçe MUNE değerinde daha açık bir düşme olduğu görülmektedir. Bu bulgu MScanFit MUNE'nin diğer MUNE yöntemlerine göre nöromusküler bileşkedeki fonksiyonel instabiliteye bağlı hataları telafi etmede daha yetenekli olduğunu düşündürmektedir. WD'un erken aşamasında saptanan adımları oluşturabileceğini düşündüğümüz bazı mekanizmalar tartışmayı haketmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Waller degeneration (WD) involves complex physiological changes in the distal axon after nerve transection. The aim of this study was to advance our previous observations with MUNE studies during early stages of WD by using CMAP Scan and MScanFit MUNE studies. Materials and Methods: Twelve patients (7 median, 5 ulnar) with acute nerve transection at the forearm were included in the study. The first electrophysiological studies were performed between 9-72 hours after injury. Investigations were repeated at intervals of 1-2 days until compound muscle action potential (CMAP) amplitudes were reached at zero. CMAP Scan curves are recorded in each session; their quantitative parameters; MUNE and MU sizes were calculated with MScanFit method. Results were grouped according to recording time after injury (before and the after 48 hour, post- injury ). Results: Excitability threshold of axons in the cases with nerve transection were higher than healthy controls and ALS patients, irrespective of the recording time. While CMAP amplitudes decreased steeply ( 48 hours: 2.5 ± 2.5mV), MU sizes and MScanFit values ( 48 hours: 55.1 ± 34.8) showed a more moderate decline. While steps occurred in eight patients, D50 remained unchanged during the follow-up. Discussion: In this study, there were a more clear decrease in MScanFit MUNE values during the progression of WD, as compared to our previous observations with other MUNE methods. This finding suggests that MScanFit MUNE has more ability than other MUNE methods in compensating errors related to functional instability in the neuromuscular junction. Some of the potential mechanisms that might lead to the presence of steps in CMAP Scans identified in the early stage of WD deserve to discuss.