Müyessiretü'l-'Ulūm (türkiye türkçesine aktarımı-dizinler)
Müyessiretü'l-'Ulūm (translation to turkish-indexes)
  1. Tez No: 579058
  2. Yazar: FATMA BALABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRER GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müyessiretü'l-'Ulûm, Bergamalı Kadri, Türkçenin grameri, Türkçe, Türk dili, Osmanlıca, Osmanlı Türkçesi, Osmanlı Türkçesi grameri, Muyessiretu'l-Ûlum, Bergamali Kadri, grammer of Turkish, Turkish, Turkish Language, Ottoman Language, Ottoman Turkish, grammer of Ottoman Turkish
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 389
Özet
“Müyessiretü'l-'Ulūm (Türkiye Türkçesine Aktarımı-Dizinler)”adlı bu çalışma giriş bölümü, iki ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Bergamalı Kadri, Müyessiretü'l-'Ulûm ve hakkında yapılan çalışmalar, Osmanlı Türkçesi ve bu dönemle ilgili yapılan gramer çalışmaları ele alınmıştır. İlk bölümde Müyessiretü'l-'Ulûm'un Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Bu yapılırken Bergamalı Kadri'nin üslup özellikleri korunmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde terimler sözlüğü ve dizini ile edatlar ve ekler dizinleri yer almaktadır. Terimler sözlüğü ve terimler dizini birleşik olarak hazırlanmış ve terimlerin geçtiği her bir cümle ilgili maddelerde yerini almıştır. Burada Bergamalı Kadri'nin kullandığı terimler madde başı yapılmıştır. Edatlar dizini ve ekler dizininde ise Bergamalı Kadri'nin açıkladığı edat ve ekler yer almış, açıklamayıp da kullandığı edat ve ekler ise tablolar hâlinde gösterilmiştir. Sonuç bölümünde çalışma bir sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is entitled“Muyessiretu'l-'Ulūm (Translation To Turkish-Indexes)”consists of an introduction , two chapters and a conclusion. In introduction section, Bergamali Kadri, Muyessiretu'l-'Ulum, Ottoman Turkish and studies about grammer of Ottoman Turkish and Muyessiretu'l-'Ulum was handled. In the first chapter of this study, Muyessiretu'l-'Ulum was translated to Turkish of Turkey. Bergamali Kadri's stylistic features was attempted to preserve while translating. In the second chapter of this study consists index and glossary of grammatical terms, index of suffixes and index of prepositions. Glossary of grammatical terms and index of grammatical terms are in same section. There are sentences which consists grammatical terms in related headwords. This terms were only used by Bergamali Kadri in Muyessiretu'l-'Ulum. And in index of prepositions and index of suffixes, there are prepositions and suffixes which were explaned Bergamali Kadri. Prepositions and suffixes which were not explaned but were used, were submited as charts. In the conclusion section, this study was connected the results.