3-6 yaş arasındaki çocuklara sahip ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ile sosyal medya kullanımı arasındaki ilişki
Relationship between child raising attitudes of the parents who have children, ages 3 to 6 years old and social media usage
- Tez No: 579068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, ebeveyn tutumu, sosyal medya, Preschool, parental attitude, social med
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Doğumdan itibaren başlayan ve altı yıl devam eden okul öncesi dönemi, birey için hayat basamakları sürecinde en çok öneme sahip olan evredir. Bu evrede ebeveyn tutumları çocukların gelişimi için çok önemlidir. İnsan, yaşamının tümünde gelişim ve değişim içindedir. Bireylerin psikomotor becerilerinin geliştiği, dil ediniminin sağlandığı aynı zamanda anlama, kavrama ve düşünme gibi zihinsel süreçlerin ortaya çıktığı ve geliştiği çok önemli bir dönem olan ve 0-6 yaş aralığını kapsayan, çocuğun doğumdan sonra gelişimin en hızlı olduğu evre, okul öncesi dönemidir. Günümüzde sosyal medya iletişimin önemli bir kaynağı haline geldiği bilinmektedir. Bu araştırma, 3-6 yaş grubunda çocuğa sahip ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ve sosyal medya kullanım motivasyonları ile ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde bulunan 3-6 yaş arasında çocuğa sahip 400 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde oluşturulan anket ile toplanmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak,“Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ)”ve“Sosyal Medya Kullanım Formu”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, t-testi, One Way ANOVA testi, Scheffe analizi ve Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, ebeveyn tutumu ile sosyal medya kullanım motivasyonu arasında“düşük”düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ebeveyn tutumu ile“sosyal etkileşim, ”kendini ifade etme/gerçekleştirme“, ”haberdar olma“ arasında ”düşük“ düzeyde pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveyn tutumlarının alt boyutları incelendiğinde araştırma grubunda yer alan ebeveynlerin 'yüksek' demokratik tutum sergilediği, ”orta“ düzeyde aşırı koruyucu tutum sergilediği, otoriter tutum ve izin verici tutumun ”düşük" düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonunda; cinsiyete göre bakıldığında babaların izin verici tutumu, annelere oranla daha yüksek kullandığı tespit edilmiştir. Anne-babanın eğitim düzeyi artması, çalışma durumu ve bir tane çocuk sahip olan ebeveynlerin genel olarak izin verici tutum sergiledikleri tespit edilmiştir. Eğitim durumu, çalışmama durumu ve çocuk durumunun artması ile ebeveynler aşırı koruyucu ve otoriter tutumu sergiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The preschool period, which starts from birth and lasts for six years, is the most important stage in their life. Parental attitudes are very important for the development of children. Man is in development and change in all of his life. It is a very important period in which the psychomotor skills of individuals develop, language acquisition is achieved and mental processes such as understanding, understanding and thinking emerge and develop. The stage where the child develops after the birth is the fastest, including the 0-6 age group, is the preschool period. Today, it is known that social media has become an important source of communication. The aim of this study was to investigate the relationship between parents who have children ages 3 to 6 years old and social media usage motivations. The sample of this study consists of 400 parents who have 3-6 years old children in Istanbul. The data of the study were collected by the questionnaire formed in the fall semester of 2018-2019 academic year. Parental attitudes scale, Social Media Usage Form and Personal Information Form developed by the researcher were used as measuring instruments in the study. The data obtained in the study were analyzed by using t-test, One Way ANOVA test, Scheffe analysis and Pearson Moments Multiplication coefficient analysis techniques. According to the research findings, there was a low positive relationship between parental attitude and motivation of using social media It was found that there was a low positive relationship between parental attitudes and social interaction, self-expression and awareness. In addition, when the sub-dimensions of parental attitudes were examined, it was found that the parents in the research group exhibited high democratic attitudes, showed moderate over-protective attitudes, and authoritarian attitudes and permissive attitudes were low. At the end of the study, according to gender, it was determined that fathers used higher permissive attitudes than mothers. It was determined that when the parents' education level, working status increased, and parents who had one child had a generally permissive attitude. It was found that parents showed extreme protective and authoritarian attitudes with educational status, non-working status and increased child status.